X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/05/2018 |  14:20 ⇒ 16/05/2018 | 10:21 | Izvor: RTS

Vučić: Bez rješenja za Kosovo, prva kriza će nas uništiti

U intervjuu "Fajnenšel tajmsu", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da je "opsjednut" Kosovom i da bez rješenja tog problema sve što je do sada ostvario neće biti održivo.
Aleksandar Vučić, (RTS) -
Aleksandar Vučić, (RTS)

Fajnenšel tajms piše da Vučić, kako bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u EU, prvo mora da riješi status Kosova.

- Opsjednut sam Kosovom. Ukoliko ne riješimo taj problem, sve što smo do sada postigli neće biti održivo. Prva kriza bi nas uništila - rekao je Vučić.

Fajnenšel tajms podsjeća da je predsjednik Srbije počeo političku karijeru kao ultranacionalista, ali i da je 2008. godine sa grupom kolega raskinuo saradnju sa "radikalnim srpskim nacionalističkim ideologom Vojislavom Šešeljom" i formirao Srpsku naprednu stranku.

Danas, piše Fajnenšel tajms, Vučić podržava članstvo u EU kao katalizator promjena i konačni dokaz da je Srbija pobjegla iz noćne more Miloševićevih godina.

- Јoš jedan rat bi uništio zemlju i budućnost srpskog naroda zauvijek - rekao je Vučić.

Naveo je i da on nije peti stub Vladimiru Putinu u Evropi i da je ruskom predsjedniku jasno rekao da Srbija ostaje na evropskom putu.

Kaže da ne učestvuje u takmičenju za što veću popularnost i da nema potrebu da bude voljen i prihvaćen.

- Srbija je proizvela više istorije nego što može da prihvati - konstatovao je Vučić u intervjuu Fajnenšel tajmsu i naveo da je, kako je rekao Vinston Čerčil, "najvažnija stvar sačuvati mir i smirenost".