latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:24 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Borenović: Sve odluke usvojene jednoglasno

Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske, formiran radi utvrđivanja činjenica o smrti Davida Dragičevića održao je konstitutivnu sjednicu.

Poslovnik o radu i svi zaključci usvojeni su jednoglasno, a za petak je zakazana sjednica na kojoj će biti uzete i prve izjave. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač obećao je odboru punu podršku.

Јednoglasno su uvojeni Poslovnik o radu, prijedlog da se Anketnom odboru pridruže dva člana grupe "Pravda za Davida", zahtjev da MUP, Zavod za sudsku medicinu, Okružno-javno tužilaštvo i predsjednik Republike dostave sve relevantne podatke o do sada utvrđenim činjenicama i okolnostima, kao i prijedlog da sve sjednice budu javne. Rok za dostavljanje informacija je četvrtak u 10 časova, a već u petak u 14 časova biće održana prva sjednica na kojoj će biti prikupljene i prve izjave.

Predsjednik Anketnog odbora NSRS formiranog za utvrđivanje činjenica o smrti Davida Dragičevića, Branislav Borenović je naglasio da je jednoglasno usvojeno da naredna sjednica bude održana u petak u 14 časova kada će biti uzeta izjava od direktora Zavoda za sudsku medicinu Željka Karana i načelnika Uprave za teški i organizovani kriminal Darka Ilića.

Izjavu će dati i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova, Darko Ćulum, direktor policije, Želimir Lepir, glavni banjalučki okružni javni tužilac, Dalibor Vrećo tužilac koji vodi slučaj "Dragičević" i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave Kriminalističke policije. U naredne tri sedmice, Odbor formiran na posebnoj sjednici parlamenta zasjedaće pet puta.

- Mi možemo pribaviti činjenice, zatražiti informacije, uzeti izjave od pojedinaca, ne možemo vršiti istražne i sudske radnje - napominje Borenović.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, nada se da će Odbor svoj posao obaviti profesionalno i bez politizacije.

- Apsolutno ćemo biti na raspolaganju sa svim onim činjenicama i detaljima koji su potrebni Anketnom odboru, kako bi utvrdili određene stvari koje su im potrebne za ovaj izvještaj, kao i pojedinci koje pozove Anketni odbor - napominje Lukač.

Podsjetimo, šest dana nakon potrage, 24. marta, tijelo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću Crkvene u Vrbas. Iako Tužilaštvo tvrdi da danonoćno na istrazi radi tim tužilaca, porodica rezultatima njihove, i istrage MUP-a ne vjeruje i tvrdi da je David ubijen. Pedeset prvog dana za redom, na Trgu Krajine nastavljeno je okupljanje "Pravda za Davida", a istovremeno u Sarajevu je održan sličan skup "Pravda za DŽenana, za Davida, za svu našu djecu".

M. Vujinović/RTRS