latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:46 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Predstavništvo Srpske doniralo biblioteci u Aranđelovcu 350 knjiga

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović sa saradnicima posjetio je Aranđelovac u okviru akcije darivanja knjiga iz Srpske bibliotekama u Srbiji, gdje je lokalnoj biblioteci uručio 350 izdanja.
Beograd - Aranđelovac - Cicović - Foto: SRNA
Beograd - Aranđelovac - CicovićFoto: SRNA

Cicović je Srni rekao da Predstavništvo Srpske u okviru svoje programske aktivnosti u oblasti kulture i prosvjete od 2012. godine realizuje program "Knjiga iz Republike Srpske u blibliotekama Srbije", tako da je od te do ove godine za 21 biblioteku doniralo 6.500 knjiga.

"Ove godine u okviru tog programa sa današnjim danom u Aranđelovcu, predstavnici Predstavništva posjetili su još tri biblioteke, a krajem mjeseca posjetiće biblioteku u Smederevskoj Palanci, tako da će ove godine zaokružiti posjetu u 25 biblioteka i donirati više od 8.000 knjiga", naveo je Cicović.

Cicović je dodao da je u okviru današnje posjete Aranđelovcu posjetio i osmočlanu porodicu Zečević, kojoj je Predstavništvo prošle godine doniralo sredstva za početak izgradnje kuće.

"Našim sredstvima, udruženja Srba iz BiH, Kosova i Metohije i Makedonije započela je izgradnja kuće osmočlanoj porodici Zečević, tako da smo danas posjetili porodicu. Kuća je stavljena pod krov. Danas smo se dogovorili da nastavimo pomoć porodici, da bi se što prije uselila", rekao je Cicović.

On je dodao da je imao dobar razgovor sa predsjednikom opštine Aranđelovac /Bojanom Radovićem/, sa kojim je dogovoreno podsticanje saradnje u narednom periodu, prije svega, između opštine Aranđelovac i opština u Republici Srpskoj, ali i između privrednika.

Napomenuo je da je zajedno sa njim u posjeti lokalnoj biblioteci u Aranđelovcu bio i direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovidna lica iz Banjaluke Želimir Radinović, koji je u ime ove banjalučke biblioteke poklonio audio izdanja i druga izdanja ove biblioteke.

On je dodao da je posebno obradovala činjenica da su ovo prva izdanja za slijepa i slabovida lica koja su došla u biblioteku u Aranđelovac.

"Sa oduševljenjem su prihvatili sve ono što smo mi danas donijeli i nadam se da smo učinili dobru stvar, prije svega, za biblioteku u Aranđelovcu, ali i za naše izdavače, jer ćemo ta izdanja učiniti dostupnim i za čitaoce u Srbiji", rekao je Cicović.

Cicović je napomenuo da je osim 350 knjiga, Prestavništvo poklonilo biblioteci u Aranđelovcu i prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, zatim sve brojeve časopisa "Žrnov" i izdanje akademika Nikole B. Popovića "Veliki rat 1914", koje je Predstavništvo finansiralo.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica iz Banjaluke donirala je, dodao je on, svoja audio-izdanja i izdanja knjiga za slijepa i slabovida lica, prije svega, Monografiju Banjaluke, kao i izdanja koja su pripremili povodom Prvog svjetskog rata.

"Ostavili smo gotovo bez teksta naše domaćine, jer su sa oduševljenjem sve primili", dodao je Cicović.