X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
15/05/2018 |  17:23 | Izvor: Kurir

Kina: Kopilot visio kroz razbijeni prozor na 9.700 metara (VIDEO)

U nesvakidašnjoj nezgodi prilikom pucanja prozora u kokpitu kineskog aviona, kopilot je bukvalno bio usisan do pola kroz nastali otvor, i to na visini od 9.700 metara.
Puklo vjetrobransko staklo na kineskom avionu - Foto: Screenshot/YouTube
Puklo vjetrobransko staklo na kineskom avionuFoto: Screenshot/YouTube

Pilot Sečuan erlajnza uspio je bezbjedno da prizemlji avion uprkos ekstremnim uslovima i ledenoj temperaturi kojoj je bio izložen, a sem kopilota i još jednog člana posade, koji zu zadobili manje povrede, niko od 119 putnika nije bio povrijeđen.

Avion je letio od kineskog grada Čungkin do Lase na Tibetu, kada je prednje staklo u kokpitu iznenada puklo.

Liu Šunadžan, pilot koji je uspio da spusti avion bezbjedno na zemlju, rekao je da nije bilo nikakvog znaka upozorenja prije nezgode.

“Nikakvog znaka nije bilo. Odjednom, vjetrobransko staklo je puklo i izazvalo veliki i glasni prasak. Sljedeće što sam vidio je moj kopilot koji do pola visi, usisan kroz prozor“ rekao je on.

On je dodao da u nastalim uslovima nije mogao da čuje radio.

“Sve što je bilo u kokpitu je počelo da leti okolo, a većina opreme je prestala da radi. Avion se toliko tresao da nisam uspijevao da očitam mjerače.

Posada aviona je uspjla da kopilota povuče i vrati nazad u kabinu, tako da je prošao samo sa manjim povredama. Tom prilikom je povrijeđen još jedan član posade, takođe lakše, dok su svi ostali putnici nepovrijeđeni napustili avion nakon sletanja.

Erbas, koji je pokrenuo istragu, zajedno sa lokalnim zvaničnicima, prodao je oko 1.500 A 319 aviona širom svijeta.