latinica  ћирилица
16/05/2018 |  12:52 | Autor: SRNA

Mitrović: Netačne tvrdnje Imamovića

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je ta organizacija u dva navrata podnosila zahtjeve vlastima Tuzle za postavljanje spomen-ploče stradalim vojnicima ЈNA 15. maja 1992. godine, ali da su ih vlasti tog grada odbile.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Nisu tačne tvrdnje gradonačelnika Tuzle Јasmina Imamovića da nikada nije stigao zahtjev za postavljanje spomen-ploče u tom gradu, jer je Republička organizacija gradskim vlastima Tuzle prvi put takav zahtjev uputila još 2007. godine, a ponovni zahtjev 2011. godine", rekao je Mitrović.

On je naveo da je Republička organizacija u oba zahtjeva tražila odobrenje gradskih vlasti Tuzle za postavljanje prigodne spomen-ploče stradalim vojnicima ЈNA na Brčanskoj malti u Tuzli, ali da su ubrzo zatim dobili odgovor u kojem se takav zahtjev odbija.

"Dobili smo odgovor vlasti Tuzle kojim se odobrenje našeg zahtjeva uslovljava pribavljanjem velikog broja dokumentacije-urbanističke saglasnosti, kopijom katastarskog plana, izvodom iz posjedovnog lista, urbanističko-tehničkih uslova, zahtjevom za odobrenje građenja, primjerkom glavnog projekta, ali je te uslove nemoguće ispuniti", istakao je Mitrović.

On je rekao da vlasti FBiH diskriminišući srpske žrtve rata na administrativni način žele da spriječe postavljanje spomen ploča ubijenim Srbima u tom entitetu.

Mitrović kaže da porodice poginulih iz Republike Srpske nikada neće odustati od postavljanja spomen-ploče stradalim vojnicima ЈNA u Tuzli, zaključujući da će Republička organizacija tražiti da se ona postavi na entitetskoj granici između Bijeljine i Tuzle.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je ranije da vlasti Tuzle opstruišu zahtjeve iz Republike Srpske da sjećanje na ovaj događaj bude obilježavano u Tuzli, na mjestu stradanja pripadnika ЈNA.

"Na naše zahtjeve, kao što je slučaj i sa `Dobrovoljačkom`, da bude postavljena spomen-ploča gdje bismo mogli da obilježavamo stradanja–vlasti Tuzle ćute", istakao je Savanović.

Gradonačelnik Tuzle Јasmin Imamović rekao je da nadležnim vlastima Tuzle nikada nije stigao zahtjev za postavljanje spomen-ploče.

"Ako bi se takav zahtjev pojavio, bio bi razmatran u skladu sa procedurom koja se odnosi na bilo koje spomenike i u skladu s urbanističkom regulativom o kojoj odlučuje Gradsko vijeće Tuzle", rekao je Imamović.