X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
16/05/2018 |  15:28 ⇒ 17/05/2018 | 07:42 | Izvor: RTRS

Dodik dostavio odgovor Anketnom odboru

Predsjednik Dodik dostavio je odgovor Anketnom odboru Narodne skupštine, koji bi trebalo da sagleda sve činjenice u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

U slučaju smrti Davida Dragičevića riječ je o primjeni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kao i procesnog krivičnog zakonodavstva, za čiju primjenu su zaduženi zakonom određeni organi, i pravila po kojima su dužni da postupaju, naveo je predsjednik Dodik u odgovoru. 

"Organi koji postupaju po navedenim zakonima su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, sudovi, tužilac i drugi učesnici u krivičnom postupku predviđeni zakonom, kada postupaju u krivičnim stvarima", ističe se u odgovoru.

Osnovni zadatak Ministarstva unutrašnjih poslova je zaštita od ugrožavanja Ustavom utvrđenog poretka i ugrožavanja bezbjednosti Republike Srpske, zaštita života i lične bezbjednosti građana, navodi Dodik i dodaje da je osnovno pravo i dužnost tužioca otkrivanje i gonjenje učinilaca krivičnih djela. 

"U tom smislu Vas upućujem na pomenute organe radi prikupljanja informacija i spoznaja s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem Davida Dragičevića. Istovremeno Vas podsjećam da predsjednik Republike djeluje isključivo u okvirima i nadležnostima koje su definisane Ustavom Republike Srpske, a koje su, pored ostalih nadležnosti, prevashodno usmjerene na predstavljanje Republike Srpske i izražavanja njenog državnog jedinstva", naglasio je predsjednik Republike.

Podsjetimo, predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Branislav Borenović juče je izjavio da je to tijelo jednoglasno odlučilo da im do sutra od predsjednika Srpske, MUP-a, Okružnog javnog tužilaštva i Zavoda za sudsku medicinu budu dostavljene sve informacije i saznanja koje se odnose na tragično stradanje Davida Dragičevića.