latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:05 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Prijedor: Obilježen 16. maj - Dan grada

Nizom manifestacija i svečanom Akademijom, u Prijedoru je obilježen 16. maj – Dan grada, kojim se proslavlja oslobođenje Prijedora od fašizma u Drugom svjetskom ratu. Povodom Dana grada, čestitke su uputili najviši zvaničnici Srpske.

Sa proslave 16. maja, Dana grada, poručeno je da je Prijedor jedan od najznačajnijih i najfunkcionalnijih gradova u Srpskoj, koji se može pohvaliti povoljnim poslovnim okruženjem.

Istaknuto je da je jedan od najbitnijih ciljeva u budućnosti privlačenje investitora i otvaranje novih radnih mjesta. I ove godine, tradicionalno, dodijeljena su najznačajnija priznanja grada, među kojima je povelja "Počasni građanin Prijedora", koja je pripala pjesniku Ljubivoju Ršumoviću.

Prijedor je grad svih građana, kažu Prijedorčani. Tokom proteklih godina mnogo je urađeno na razvoju infrastrukture, a građani su ponosni i na povoljnu ekonomsku i međunacionalnu klimu.

Povodom Dana grada, organizovani su prijemi za predstavnike gradova i opština iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, kao i za ambasadore tih zemalja. Poručeno je - Prijedor i okolina gaje antifašističku tradiciju.

"Moje lično zadovoljstvo je veliko, s obzirom na to da su moji korijeni iz Prijedora. Tako da ću iskoristiti ovaj dan da se prisjetim vremena kada me je deda, koji je bio partizan, vodio ovim krajevima", rekao je otpravnik poslova Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević.

Na centralna spomen-obilježja borcima iz Drugog svjetskog i proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata položeni su vijenci. Prethodnih godina mnogo je uloženo u razvoj gradske infrastrukture, a ciljevi su i dalje privlačenje investitora i nova zapošljavanja.

"Naša želja je da sa novim zapošljavanjima i stvaranjem uslova za normalan porodični život, zaustavimo što više mladih ljudi koji su eventualno imali namjeru da idu negdje u zapadnu Evropu", ističe gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Prijedor je primjer dobro organizovane lokalne zajednice, istaknuto je na obilježavanju.

"Prijedor je grad koji je nama bio inspiracija za mnoge zakone, nove prakse. Oni su to uvijek uvodili sami od sebe i za sebe, a ne zato što ih je zakon tjerao", rekla je ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Prijedor i Banjaluka gradovi su koji imaju odličnu saradnju – od zajedničkog organizovanja manifestacija, do kapitalnog projekta vodosnabdijevanja "Crno vrelo", istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radi pozitivnog poslovanja, ostvarenih prihoda i otvaranja radnih mjesta, plaketa grada Prijedora dodijeljena je drvoprerađivačkom preduzeću "Јavor".

"Ovo priznanje meni i mojim radnicima znači mnogo. Ovo je dokaz da treba da se bavimo proizvodnjom i da idemo u tom pravcu", kaže direktor preduzeća "Јavor" Radovan Šalabalija.

Plaketa "Počasni građanin Prijedora" dodijeljena je pjesniku Ljubivoju Ršumoviću, koji se istakao promovisanjem književnih susreta na Kozari, ali i pozitivnim prezentovanjem grada Prijedora.

"Biti građanin Prijedora je jedna stvar, a počasni građanin već podrazumijeva i neku obavezu. Podrazumijeva i neku, mogao bih reći, lijepu žrtvu", naglasio je dobitnik plakete "Počasni građani Prijedora" Ljubivoje Ršumović.

Na svečanoj Akademiji, nagrada grada dodijeljena je mladom policajcu Slađanu Dačiću, za izuzetno human i hrabar gest spasavanja mladića iz rijeke Sane, kao i protojereju stavroforu Ranku Maletiću za poseban doprinos stvaranju međureligijske saradnje, tolerancije, te trajnog i iskrenog suživota na području Prijedora.