latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:39 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Bijeljina: Raspodjela rasada crvene paprike

U okviru projekta "Јačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji", u Bijeljini je počela raspodjela rasada crvene paprike poljoprivrednim proizvođačima. Na 12 hektara, 43 povrtara, koji su se prijavili na javni poziv, proizvodiće crvenu roga papriku za potrebe Prehrambene industrije Sava – Semberija. Projekat finansiraju EU sa oko 200 hiljada evra i Grad Bijeljina sa 27 hiljada evra.

Plan je da se podrže nezaposlena lica, vlasnici nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u proizvodnji crvene paprike. U okviru projekta imaju obezbijeđen kompletan repromaterijal, stručnu pomoć i siguran plasman.

Zbog teškoća u plasmanu, nakon dugogodišnje proizvodnje, Slaviša Marjanović je ove godine planirao da prekine proizvodnju, ali je onda došao ovaj projekat, za koji se odlučio iz razloga što ima obezbijeđen plasman paprike koju proizvede.

U proizvodnji crvene paprike koja je mnogo zahtjevnija od bijele, imaće i stručnu pomoć.

"Plan prinosa je 50 tona po hektaru, tako da mi planiramo da sa tih 12 hektara, nekih 600 tona stigne na kapije fabrike Sava, koja se obavezala da primi i preradi tu papriku", kaže stručni konsultant Mićo Gajić.

Proizvodiće sortu "kaptur F1", koja je odličnog kvaliteta i otporna na bolesti i polijeganje.

"Nastojimo da najbolji repromaterijal dođe do njih, da bi uspjeli ono što su naumili, da dobiju visok prinos, koji će im omogućiti samoodrživost i da sa više samouvjerenosti uđu u komercijalne vode", ističe koordinator projekta Muris Bulić.

Ovim projektom, čiji cilj je smanjenje nezaposlenosti, obuhvaćene su 43 nezaposlene osobe, nosioci nekomercijalnih gazdinstava sa kojima živi 200 članova porodice, koji će biti angažovani u ovoj proizvodnji.