latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:40 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Prevoznici na području Doboja povećali cijenu mjesečnih karata - roditelji ogorčeni

Prevoznici na području Doboja povećali su cijenu mjesečnih karata za 10 maraka za osnovce i traže da to plate roditelji.

Roditelji ogorčeni, ne pristaju na novi namet, tim prije jer je za prevoz đaka novac obezbijedila Vlada Srpske.

Većina roditelja đaka osnovaca kažu da su već platili iznos od 10 maraka koji je prevoznik tražio. Među njima i Sanja Milošević iz Lipca kod Doboja. Kaže da je prevoz plaćalo ministarstvo ,pa roditelji traže pojašnjenja o novom nametu. 

"Mojoj su kćerki rekli da ako ne donese do petka 10 maraka da će istjerati te iz autobusa. Ona je neki dan odnijela, platila je,t ako će biti i sa ovim dijetetom što ide u Lipac u školu. On će na godinu u Doboj, isto će tako biti", rekla je roditelj Sanja Milošević. 

Višečlanim porodicama stavka za prevoz djece do škole je, nakon poskupljenja, preveliki trošak.

"Gdje će morati da plati za jednog srednjoškolca recimo i dva osnovca 50 i nešto maraka mjesečno, puta devet mjeseci. To je 500 maraka, to je nemoguće da izdrže roditelji koji su nezaposleni. O tome je riječ, nije riječ samo o 10 maraka. Kako će neko protumačiti da mi kukamo za 10 maraka", istakao je roditelj Јovo Kenjić.

Prevoznici tvrde da su primorani da od maja povećaju cijenu mjesečnih karata za osnovce. Razlog tome je povećanje cijene goriva, pa će tako za đake koji putuju preko četiri kilometra karta biti uvećana za 10 maraka i iznosiće 35 maraka. Dio od 25 maraka plaća resorno ministarstvo, a preostalo bi trebalo da plate roditelji. Dopis o promjeni cijena prevoza za osnovce dobile su sve škole.

"Prema usmenim dogovorima direktora, sve škole su postupile na isti način. Roditelji su se obraćali školi i mi smo dogovorili s njima da se sačeka odgovor ministarstva prosvjete i kulture da bismo znali kako dalje da postupimo", izjavila je direktorka OŠ "Sveti Sava" Doboj Radmila Dakić.

U prevozničkim firmama nije bilo sagovornika na ovu temu. Iz resornog ministarstva saopštavaju da su ove godine obezbijedili 4,5 miliona maraka za sufinansiranje prevoza učenika, te da se na osnovu Pravilnika o finansiranju osnovnih škola, iznos sufinansiranja mjesečnih karata definiše na početku školske godine. Budu li prevoznici insistirali na, kako kažu, nerealno visokom poskupljenju, i roditelji poručuju da neće sjediti skrštenih ruku.