latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:27 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Han: Evropska perspektiva postoji, ali i "domaći zadaci"

Evropska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana postoji, ali je potrebno da svaka država uradi svoj "domaći zadatak", rekao je danas Јohanes Han, komesar Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku.
Samit u Sofiji - Foto: TANЈUG
Samit u SofijiFoto: TANЈUG

"Postoji evropska perspektiva i to će biti potvrđeno danas. Ali ono što smo rekli prije nekoliko mjeseci i dalje stoji: čitav proces zasnovan je na zaslugama, pa svaka zemlja treba da uradi svoj domaći zadatak i onda postoji i evropska perspektiva", rekao je Han po dolasku na samit EU i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji.

On je dodao da sve države imaju istu perspektivu, ali da je napredak individualan.

Premijer Finske Јuha Sipila istakao je da je vladavina prava veoma važna i da je potrebno imati viziju o nastavku sprovođenja reformi u tim državama. On je rekao da treba biti "realan" kada je riječ o rokovima.

Britanski premijer Tereza Mej rekla je da je opšti cilj "više stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta za zapadni Balkan".

"Imamo mnogo zajedničkih tema za diskusiju - bezbjednost, migracije, organizovani kriminal. Želimo bliskije odnose sa ovim zemljama", izjavio je Stefan Lofven, premijer Švedske.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da "vidi dobru perspektivu za zapadni Balkan".

"Naš cilj je da podržimo ove zemlje na njihovom putu ka EU. Mi preuzimamo predsjedavanje Unijom 1. jula i naš jasan cilj je da ostvarimo napredak na putu prema EU u tom periodu", naveo je Kurc.

Samit Evropska unija-zapadni Balkan počeo je jutros u glavnom gradu Bugarske.

Samit, od Soluna 2003. godine, okuplja šefove država i vlada 28 država članica Evropske unije te šest država zapadnog Balkana.

Delegaciju Republike Srpske predvodi predsjednica Vlade Željka Cvijanović, a BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.