latinica  ћирилица
17/05/2018 |  12:38 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Vlada Srpske: Utvrđen Prijedlog Zakona o premjeru i katastru

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, po hitnom postupku.
Sjednica Vlade - Foto: SRNA
Sjednica VladeFoto: SRNA

Razlog za donošenje zakona po hitnom postupku sadržan je, prije svega, u obavezi sprovođenja Odluke Ustavnog suda Republike Srpske od 28. februara ove godine, kojom je utvrđeno da pojedine odredbe Zakona o premjeru i katastru nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud je ocijenio da prvoosporena odredba, kojom je propisan način na koji Komisija u toku postupka izlaganja podataka utvrđuje pravo na nepokretnosti za koju se utvrdi da predstavlja uzurpaciju društvene, odnosno državne svojine, to jest u situaciji kada ustanovi da uzurpirano zemljište nije obilježeno na terenu i da se dopunskim premjerom ne može odvojiti od zemljišta u svojini uzurpanta, nije u saglasnosti sa ustavnim principima o zaštiti prava svojine garantovanih Ustavom.

"Pored toga, nakon uspješno okončanog pilot‐projekta 'Digitalni arhiv', bilo je potrebno dati u nadležnost Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ osnivanje i vođenje digitalnog arhiva, koji se finansira iz donatorskih sredstava, kao i način stupanja na snagu tog arhiva", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da su tokom primjene u praksi važećeg Zakona uočene određene nejasnoće koje se odnose na poslove iz nadležnosti Uprave kada je u pitanju stručni nadzor.

Zbog toga je, smatraju u Vladi, bilo potrebno terminološki uskladiti vrste postupaka kojima se vrši kontrola i prijem osnovnih geodetskih radova i kontrola nad radom geodetskih organizacija u odnosu na stručni nadzor nad primjenom samog Zakona, a u skladu sa Zakonom o republičkoj upravi.

Iz Vlade objašnjavaju da je primjena člana Zakona, kojim je propisano da se katastar nepokretnosti može osnovati za dio katastarske opštine, a najmanje za jednu parcelu, dovela do velikih problema u vezi sa tehničkim podacima koji se odnose na površinu izložene katastarske opštine, kao i do netransparentnosti samog postupka izlaganja jedne parcele i osnivanja katastra nepokretnosti za tu jednu parcelu.

"Da bi se otklonili nastali problemi i onemogućili dalji postupci prema navedenom članu, bilo je potrebno da se određene odredbe tog člana uklone iz pravnog sistema, a propiše obaveza okončanja tih postupaka u postupcima osnivanja katastra nepokretnosti za cijele katastarske opštine", dodaje se u saopštenju.

U Vladi ističu i da važeći tekst Zakona nije propisao pravni osnov za donošenje Programa uspostavljanja infrastrukture geoprostornih podataka Republike Srpske /IGPRS/, a to je predloženim izmjenama i dopunama Zakona sada omogućeno.