latinica  ћирилица
17/05/2018 |  12:51 | Autor: SRNA

Hrvatu uhapšenom u Blajburgu prijeti desetogodišnji zatvor

Član dugopoljskog HDZ-a Anđelko Bosančić uhapšen je tokom komemoracije u Blajburgu zbog ustaškog pozdrava i prijeti mu kazna do deset godina zatvora po austrijskim zakonima.

Bosančić je uhapšen zato što je, pjevajući glasno, koristio pozdrav ustaša i nacista.

On je sada u pritvoru, nedaleko od Klagenfurta, javljaju hrvatski portali.

Iako je austrijska policija jasno upozorila da se nikakvi incidenti u vezi sa fašističkim i ustaškim simbolima neće tolerisati, nekoliko učesnika komemoracije nije se na to osvrtalo, pa su pritvoreni.

Predsjednik Hrvatske stranke prava i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević nazvao je Bosančićev akt "pokazivanjem rimskog pozdrava".

On tvrdi da Bosančić "nije učinio ništa loše" i potvrđuje da su nakon privođenja i ispitivanja učesniku komemoracije na Blajburgu oduzeta lična karta i druge isprave.

Austrijski mediji prenose da se petoro hrvatskih državljana i jedan slovenački nalaze u pritvoru u Klagenfurtu zbog osnovane sumnje da su na nedavnom skupu u Blajburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

- Pet osoba je privedeno zbog pozdravljanja takozvanim Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS jedinica - objasnio je portparol suda u Klagenfurtu.

Osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora, a sud će u roku od 14 dana odlučiti o zadržavanju u zatvoru.