latinica  ћирилица
17/05/2018 |  15:48 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Dvodnevna konferencija u Banjaluci: Povezati obrazovni program sa tržištem rada

Ministarstvo prosvjete i kulture izradiće standarde zanimanja i kvalifikacija učenika srednjih škola, radi povezivanja obrazovnog programa sa tržištem rada. Ovo je i tema dvodnevne konferencije u Banjaluci "Standardi zanimanja i standardi kvalifikacija kao veza tržišta rada i obrazovnih programa".

Obrazovati kadar koji će služiti svojoj svrsi motiv je da se pristupi novoj izradi standarda zanimanja i kvalifikacionog okvira, iz čega bi trebalo da proizađu moderniji nastavni planovi i programi i čime će praktična nastava biti zastupljenija u smislu da se promijene sadržaji prema standardima zanimanja i prema zahtjevima privrednika, naglasio je ministar prosvjete i kulture Dane malešević.

"Radi se o mašinstvu, šumarstvu i obradi drveta, poljoprivredi, obradi hrane, ugostiteljstvu i turizmu, tekstilu i kožarstvu. I to nisu sva zanimanja. Mi danas krećemo sa obukom onih koji će raditi na standardima", dodao je Malešević.

Јednu od vodećih uloga ovoga puta preuzima privreda, koja je već učestvovala u izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Sada su sa Ministarstvom angažovani na izmjeni nastavnih planova i programa, kao i upisa u srednje škole. Iz Unije udruženja poslodavaca Srpske ne kriju nezadovoljstvo nekvalitetnim kadrom koji izlazi iz srednjih škola.

Saša trivić iz Unije udruženja poslodavaca Srpske ističe da se mora organizovati zajedno sa školama, obavljanje prakse i time povezati značajnije privredu i prosvjetu.

"U Srbiji je razvijen IT sektor koji izvozi oko 800 miliona evra. Mi tog sektora uopšte nemamo, a osnov da bi se taj sektor razvijao je školstvo“, kaže Trivić.

Potrebama lokalne privrede godinama se prilagođava Srednjoškolski centar "Mihajlo Pupin" u Derventi. Obrazuju kadrove tehničara mehatronike, električara, tehničara informacionih tehnologija, obućara. Iz ove ustanove poručuju da je zadovoljstvo obostrano.

Ne treba izostaviti činjenicu da su kvalitetno znanje, tehnologija i produktivnost put do zaposlenja i većih plata. Za nadati se da će se ovim voditi i onih desetak hiljada učenika Srpske, koliko ih ove godine završava osnovno obrazovanje.