latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:17 | Autor: SRNA

Laketić: Prvi zadatak komisije biće ažuriranje mape lokacija

Prvi zadatak komisije za istragu posljedica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu u Srbiji biće da ažurira mapu lokacija koje su pogodile bombe, a paralelno će istraživati podatke iz zdravstvenih ustanova, izjavio je kandidat za predsjednika te komisije Darko Laketić.
NATO bombardovanje Beograda - Foto: Screenshot/YouTube
NATO bombardovanje BeogradaFoto: Screenshot/YouTube

"Mi već imamo mapu lokacija, ali je neophodno ažurirati i proveriti, jer je tih lokacija mnogo", rekao je novinarima u parlamentu Laketić, koji je i poslanik Srpske napredne stranke.

On je istakao da lokacije treba utvrditi ne samo na osnovu NATO podataka, o tome gdje su bačeni projektili sa osiromašenim uranijumom, već i na osnovu istraživanja i podataka koje ima Vojska Srbije i država.

Laketić je rekao da će to biti polazni korak, a da komisiju očekuje kompleksan posao.

"Pozvaćemo sve relevantne stručnjake i lica koja nam mogu pomoći u otkrivanju istine", rekao je Laketić.

On je objasnio da komisija ima, prije svega, medicinski i humani aspekt rada i najavio da će, kada poslanici usvoje prijedlog o formiranju komisije, predložiti članove iz redova vlasti i opozicije koji će biti od koristi u profesionalnom smislu.

"To da li ćemo uspeti ili ne, vreme će pokazati, ali je suštinska stvar da imamo povećanu stopu obolevanja i da se moraju naći uzroci te povećane stope. Imamo primer italijanske komisije, koja je vrlo studiozno prišla tom problemu, čija je komisija našla tu uzročno-posledičnu vezu", naveo je Laketić.

Prema njegovim riječima, Srbija će usvojiti metodologiju i način istrage Italije, a jedan od prvih svjedoka biće predsjednik italijanske komisije Đan Pjero Skanu.