latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:46 ⇒ 18/05/2018 | 10:53 | Autor: RTRS

Cvijanović: Neriješena politička pitanja otežavaju ekonomsku saradnju (FOTO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u Sofiji na skupu u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana da su zemlje regiona suočene sa brojnim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim izazovima, te da neriješena politička pitanja u velikoj mjeri otežavaju preduzimanje zajedničkih aktivnosti na polju ekonomske saradnje.

Cvijanovićeva je dodala da je neophodno ojačati svijest o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, kao i o punopravnom članstvu u EU kao realnoj opciji, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Premijer Srpske je naglasila da je, uz podršku EU, u BiH definisana Reformska agenda, koja je podloga za koordinisano i efikasno sprovođenje reformskih aktivnosti na svim nivoima vlasti.

Vlada Republike Srpske, istakla je Cvijanovićeva, koncentrisana je na razvojne i reformske procese, te da o tome najbolje svjedoče makroekonomski pokazatelji i kontinuiran ekonomski rast.

Ona je naglasila da je u protekle dvije godine Republika Srpska zabilježila najveći rast BDP-a u regionu, ostvarila rekordan nivo pokrivenosti uvoza izvozom, kao i broja zaposlenih.

Željka Cvijanović na samitu (Foto: RTRS(

Cvijanović: Konkurentnost podizati jačanjem infratrukture

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je povodom Samita EU-zapadni Balkan, održanog u Sofiji, da je dobro da je EU prepoznala potrebu regiona da podigne ukupnu konkurentnost i time što će jačati svoju infrastrukturu.

"Mislim da je i EU shvatila da treba da pokrene određene zaokrete", rekla je Cvijanovićeva za Alternativnu televiziju.

Ona je dodala da se i po stvarima o kojima se diskutuje, ali i po planovima koji se prave za budući period može vidjeti da se prelazi na "praktični teren".

"Odavno sam govorila da je to potrebno i da ne treba gubiti vrijeme samo na krute političke izjave i politička očekivanja, te da je neophodno da se ovaj region poveže", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da Republika Srpska nakon Samita neće biti nešto bliža EU, ali da je dobro da se vraća želja za članstvom i jača evropska perspektiva.

Cvijanovićeva je danas učestvovala na skupu "Strateški dijalog za zapadni Balkan" koji je, u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u Sofiji, organizovao Svjetski ekonomski forum.

Željka Cvijanović u Sofiji na skupu "Strateški dijalog za zapadni Balkan" (Foto: RTRS)

Na skupu su učestvovali predsjednici vlada, ministri i drugi zvaničnici balkanskih zemalja, kao i predstavnici međunarodnih ekonomskih i finansijskih institucija.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)