latinica  ћирилица
17/05/2018 |  17:12 | Autor: RTRS

Zaev: Imamo rješenje prihvatljivo za obje strane...

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Sofiji, poslije razgovora sa predsjednikom grčke vlade Aleksisom Ciprasom, da je jedna od opcija razmatrana tokom pregovora prihvatljiva za obje strane, ali će, nakon konsultacija, biti jasno da li je ta rješenja moguće i sprovesti.
Cipras - Zaev - Foto: RTRS
Cipras - ZaevFoto: RTRS

"Ukoliko je moguće, vjerovatno ćemo imati rješenje", rekao je Zaev. Cipras oprezan: "Ostalo je još dosta posla."

Četvrt vijeka dug spor oko imena Makedonije mogao bi biti uskoro riješen, ukoliko političke stranke u Makedoniji i Grčkoj prihvate rješenja oko kojih su se složili premijeri dvije države, Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

"Važno je da potvrdimo uspeh koji su postigli ministri... Želimo rešenje sada, kako bi stasalo do Samita EU. Ako nije moguće nastavićemo razgovore o rešenju dok se ne dogovorimo", rekao je Zaev.

Makedonski premijer je, takođe, naveo i da predstoje unutrašnjo-političke konsultacije vlada dve države sa predsednicima, drugim liderima i čelnicima opozicionih partija.

"Ukoliko se rešenje potvrdi na unutrašnjem planu biće i ozvaničeno", rekao je Zaev.

Odgovarajići na pitanje da li je moguće odlaganje rešenja o imenu Makedonije, Zaev je odgovorio: "Ne daj Bože".

Aleksis Cipras je, ipak, bio malo oprezniji navodeći da su dve strane "prešle veći deo puta", ali i da je pred Atinom i Skopljem još dosta posla, javlja grčki Katimerini.

"Razgovaramo o detaljima, korak po korak, ali još uvek nismo u poziciji da možemo da govorimo o dogovoru", rekao je grčki premijer, navodeći da je sastanak sa Zaevim trajao do duboko u noć.

"Naš zajednički cilj je da postignemo dogovor do kraja juna", rekao je Cipras.

Grčki premijer je rekao i da cilj pregovora dve strane nije da postignu krhak dogovor koji bi se raspao za nekoliko meseci, već da pronađu rješenje koje će izdržati test vremena.

Govoreći o konkretnim rješenjima, odnosno da li postignut dogovor oko imena "Gornja Makedonija", Cipras je rekao da ima nekoliko predloga i nekoliko alternativa, ali da još ništa nije definitivno dogovoreno.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.

Atmosfera je, međutim, uzavrela na obje strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija.

Izvor: RTS, PLUSINFO, KATIMERINI