latinica  ћирилица
17/05/2018 |  17:21 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Oficir bezbjednosti iz medija saznao za ubistvo vojnika ЈNA

Na suđenju komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Zlatan Okić, koji je tada obavljao poslove oficira bezbjednosti u Domu policije, rekao je da je za taj događaj saznao iz medija.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

"Bio sam u Domu, kada se u večernjim časovima nakratko čula rafalna pucnjava. Niko nije znao šta se desilo, ni komandant Vikić, ni njegov zamjenik Kemal Ademović. Neko je poslao jednog momka da vidi šta je bilo, a on je po povratku kazao da je četnička diverzantska grupa pokušala da izvrši napad i da ih je naša straža u tome spriječila“, izjavio je Okić.

On je dodao da nije imao informaciju šta je bilo sa tom grupom i da li je neko nastradao, te da nikoga nije poslao da to provjeri. Svjedok je rekao da nije smatrao potrebnim da o tome nekoga obavijesti jer su tu bili Vikić i Ademović.

Kasnije je, kako kaže, u restoranu čuo identičnu priču dvojice specijalaca, što je on primio kao konačnu informaciju.

"Poslije rata, na srpskoj televiziji sam gledao film o zločinima u BiH, u kojem je spomenut i `Veliki park`. I u `Oslobođenju` sam čitao da je nekoliko srpskih vojnika strijeljano u parku i da ih je ubio Nedžad Herenda. Tek tada mi je bilo jasno da to nije ono što sam ja mislio", rekao je Okić.

On je objasnio Sudu da je bio inspektor Službe državne bezbjednosti, a da je od 15. aprila do 1. jula 1992. godine obavljao poslove oficira bezbjednosti u Domu policije, dodajući da nikada nije zvanično postavljen na to mjesto.

Govoreći o svojim ovlaštenjima, Okić je rekao da je vršio provjere za prijem novih pripadnika u Specijalnu jedinicu, te da je morao paziti da se ne pojave neke neprijateljske aktivnosti u samoj Јedinici.

Osim toga, Okić je potvrdio da je obavljao razgovore sa aktivistima SDS-a koje su, po prijavi građana da imaju oružje i letke, privodili pripadnici Teritorijalne odbrane. On je rekao da je nakon tih razgovora sastavljao dokumentaciju koju je na provjeru slao Službi državne bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, sa pripadnicima Specijalne jedinice dva puta je išao u pretrese, a jednom prilikom su u srpskom stanu pronašli oružje.

"Saslušavao sam i zarobljene neprijateljske vojnike. Imao sam slučaj kada sam saslušao i pukovnika Slavoljuba Bjeloševića i njegovog kapetana koji su privedeni kada se povlačila kolona ЈNA sa Bistrika. Malo sam sa njima razgovarao, a kasnije su ih odveli operativci. Vikić je vidio kada je Bjelošević doveden, ali to za njega nije bilo bitno", ispričao je Okić.

On je pojasnio da nije vidio da su privedeni srpski vojnici, a da jeste on bi ih ispitao i proslijedio Državnoj bezbjednosti.

Svjedok je istakao da se ne sjeća da je vršio provjere Nedžada Herende jer je on već bio pripadnik Јedinice za specijalne namjene.

Okić je dodao da su se svi smijali kada se pročulo da je Јuka Prazina, poznati predratni kriminalac, bio komandir rezervnog sastava Specijalne jedinice.

On je potvrdio da je Prazina, koji je sa svojom jedinicom bio smješten u obdaništu blizu Doma policije, nekad dolazio kod Vikića.

Suđenje će biti nastavljeno 31. maja.