latinica  ћирилица
20/05/2018 |  13:09 | Autor: novosti.rs

Stižu lijekovi iz 3D štampača!

Primjenom 3D modelovanja i printinga omogućena je proizvodnja tableta koje se veoma brzo raspadaju u ustima, bez potrebe za uzimanjem tečnosti.
Stižu lijekovi iz 3D štampača - Foto: Novosti.rs
Stižu lijekovi iz 3D štampačaFoto: Novosti.rs

Tehnologija proizvodnje lijekova napreduje iz dana u dan, tako da je sva prilika da ćemo za nepunih desetak godina odlaziti u apoteku po lijek koji će nam na licu mjesta odštampati u odgovarajućoj dozi, obliku, ukusu i sastavu. Riječ je o 3D tehnologiji štampanja pomoću koje, osim što može da se "odštampa" čitava zgrada, može da se napravi i lijek.

Profesor dr Svetlana Ibrić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kaže da je prednost primjene ove tehnologije u izradi tableta, kapsula i drugih oblika lijeka u tome što mogu da se prave u dozi koja će biti prilagođena individualnim potrebama pacijenta, što je posebno važno u slučaju najmlađih i najstarijih.

- Primjenom 3D modelovanja i printinga omogućena je proizvodnja tableta koje se veoma brzo raspadaju u ustima, za svega nekoliko sekundi, bez potrebe za uzimanjem tečnosti - priča profesorka Ibrić. - Takvi lijekovi uticaće na dosljednije uzimanje terapije među pacijentima koji su na hroničnoj terapiji. Ipak, s obzirom na to da se radi o inovativnoj tehnologiji, lijekovi dobijeni ovim postupkom su još skupi, tako da nisu prisutni u Srbiji. Ali, očekuje se da će ova metoda proizvodnje u bućnosti biti sve prisutnija kako na svjetskom, tako i na našem tržištu.