latinica  ћирилица
28/05/2018 |  09:53 | Autor: SRNA

Besplatni pregledi kože i sumnjivih mladeža na UKC Republike Srpske

U Klinici za polne i kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u utorak, 5. juna, biće organizovani besplatni pregledi kože, kao i dermoskopski pregledi sumnjivih mladeža.
Koža (Foto: Thinkstock) -
Koža (Foto: Thinkstock)

Besplatni pregledi kože organizuju se kako bi se melanom ili drugi oblici raka kože otkrili u ranom stadijumu, kao i osobe sa rizikom za obolijevanje od ovih malignih tumora, saopšteno je iz UKC-a.

Pregledi će biti obavljani od 8.00 do 18.00 časova i mogu se zakazati na broj telefona 051/342-486 od danas do 4. juna.

Građani na pregled treba da donesu zdravstvenu knjižicu, bez uputnice, a nakon pregleda dobiće i nalaz dermatovenerologa, a ljekari će ih usmeno i pisano informisati o štetnom djelovanju UV zraka i značaju fotoprotekcije.

Rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom i što ga je moguće dijagnostikovati u ranoj fazi, navodi se u saopštenju.

Riziku obolijevanja od melanoma najviše su izložene osobe koje imaju svijetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, koje su izložene intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom periodu, koje koriste solarijume, koje u porodici imaju nekog ko je imao rak kože, te populacija starija od 50 godina.