latinica  ћирилица
05/06/2018 |  15:50 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

ROLAN GAROS: Đoković bez polufinala!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković završio je učešće na Rolan Garosu u četvrtfinalu, pošto je u trileru izgubio od Italijana Marka Čekinata.
Rolan Garos - Foto: ilustracija
Rolan GarosFoto: ilustracija

Đoković je odigrao meč sa mnogo oscilacija, mučile su ga i povrede, pa je doživio poraz od trenutno 72. igrača na ATP listi – 6:3, 7:6 (7-4), 1:6, 7:6 (13-11).

Novak na taj način nije uspio da se plasira u deveto polufinale u Parizu, dok je Italijan nastavio turnir karijere i u borbi za finale će igrati sa Dominikom Timom.

Austrijanac je prethodno iskoristio povredu Aleksandera Zvereva i činjenicu da je protivnik igrao tri meča u pet setova, lako pobijedio i biće veliki favorit za trijumf u tom susretu.

Od samog starta je bilo jasno da nešto nije u redu – Novak se slabo kretao i često hvatao za vrat, a potvrda je stigla na kraju prvog seta kada je zatražio medicinski tajm aut. U međuvremenu je Čekinato napravio brejk i poveo sa 1-0.

Rezultat krize koja je trajala dvadesetak minuta bio je da zaostaje set i brejk, ali je uspio da se vrati i polako uhvati ritam. Drugi set se igrao na nevjerovatno visokom nivou, Italijan je diktirao ritam osnovnim udarcima i drop šotovima, a u 12. gemu je spasao tri set lopte Đokovića.

Izborio je taj brejk i, uprkos tome što je zaostajao, uspio da veže dva mini brejka i dođe do velike prednosti.

Srećom, veliko iskustvo koje posjeduje pomoglo je Srbinu da ostane miran u trenucima kada se lomilo i preživi seriju brejkova na startu trećeg seta. Poveo je 2:1, a onda je krenula serija kojom je ekspresno smanjio u setovima.

Tada je stigao novi problem – bolovi u desnoj nozi zbog kojih je drugi put tražio pomoć fizioterapeuta.

Može se reći da je u tim trenucima supervizor uticao na dešavanja na terenu jer nije dozvolio protivniku da uzme nove patike iz svlačionice, što je iznerviralo momka iz Palerma. Zbog izlaska sa stadiona bez dozvole je kažnjen oduzimanjem poena, a manjak koncentracije ga je koštao ranog brejka.

Šesti gem četvrtog seta bio je ključni za konačan rezultat – Novak nije uspio da realizuje tri brejk lopte i povede 5:1, nakon čega se rival digao kao Feniks iz pepela i počeo da udara kao u prva dva seta. Pomogao mu je srpski teniser greškama iz bekhenda i rezultatski ga vratio.

Kvalitet tenisa nije opadao, pa se otišlo u 13. gem koji je, drugi put u meču, pripao momku iz Palerma. Ali na kakav način – propustio je tri meč lopte, spasao je uz publiku tri set prilike za Đokovića i pasing šotom po paraleli ostvario najveći trijumf u karijeri.

Srpski teniser nije uspio da ode korak dalje u odnosu na prošlu godinu, iako je imao dobru situaciju da dođe do same završnice.