latinica  ћирилица
07/06/2018 |  09:36 | Autor: SRNA

Bevanda: Postići dogovor u vezi sa migrantskom krizom

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda očekuje da će se u Sarajevu na predstojećem sastanku ministara policija iz regiona postići konkretni dogovori u vezi sa migrantskom krizom, te poručio da svi treba da se drže onoga što je usvojeno u Savjetu ministara, a ne da soliraju i nastupaju za javnost dok se problemi gomilaju.
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba)

Bevanda, koji je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, istakao je da je na tom planu važna regionalna saradnja i potrebna koordinacija svih policijskih tijela u BiH i ostalih nadležnih institucija.

"Zato je usvojen Akcioni plan, ali po njemu treba postupati i mora biti prihvaćen od svih da bi bio obavezujući", rekao je Bevanda za "Nezavisne novine".

On je dodao da nisu svi ministri imali različite stavove u vezi sa migrantima, nego se nisu ispoštovale procedure.

"Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić postupio je po nekim zaključcima koji nisu bili verifikovani, niti su mogli biti do naredne sjednice, jer je tako propisano poslovnikom. Uz ishitrene izjave, nije bilo dobre koordinacije i moralo se bolje komunicirati sa kantonalnim vlastima", rekao je Bevanda.

On je naglasio da BiH nema dovoljno novca za rješavanje problema sa migrantima, te da se zalaže za snažniji nastup prema Crnoj Gori i Srbiji, odakle migranti dolaze, ali i Hrvatskoj, gdje su se uputili s ciljem ulaska u EU.

Kada je riječ o kandidaturi lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Bevanda je rekao da će to biti poznato kada se okončaju procedure u stranačkim organima.

On je u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH istakao da je potrebno ispoštovati temeljna ljudska prava i ustavne garancije da su svi ravnopravni, te ispoštovati i odluku Ustavnog suda.

"Niko ne može reći da je dobro ostaviti mogućnost da drugi narod bira predstavnika na funkciju koja ima nacionalni predznak i propisana je Ustavom. Očekujem da će se doći do rješenja kako ne bismo imali krizu nakon izbora", rekao je Bevanda.

Govoreći o činjenici da na podračunu Centralne banke BiH "leži" nepodijeljenih 133 miliona KM od akciza na naftne derivate, Bevanda je napomenuo da ne može natjerati entitetske ministre finansija da se na tom planu dogovore.

"Iz Uprave za indirektno oporezivanje predložili su privremenu odluku koja se podudara s dosadašnjom odlukom o raspodjeli iz 2009. godine, ali iz Federacije BiH nisu prihvatili taj prijedlog. Nije dobro što milioni stoje na podračunu, dok javna preduzeća za izgradnju puteva kubure sa vraćanjem dugova kreditorima", rekao je Bevanda.