latinica  ћирилица
07/06/2018 |  11:52 | Autor: SRNA

Hrvatska povećala kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca

Vlada Hrvatske danas je donijela odluku o povećanju kvota za sezonsko zapošljavanje stranaca, koja sada iznosi 35.500 dozvola.
Zgrada Vlade Hrvatske (Foto: Wikipedia) -
Zgrada Vlade Hrvatske (Foto: Wikipedia)

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu rada i penzijskog sistema Majda Burić rekla je da prilikom utvrđivanja godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca u ovoj godini nije bilo moguće precizno utvrditi potrebe privrede, te je došlo do određene nesrazmjere između utvrđenog stanja i zatraženog broja dozvola.

Prema službenoj evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, u turizmu i ugostiteljstvu u kvoti dozvola za zanimanje pomoćni radnik u turizmu zaprimljen je veći broj zahtjeva od preostalih dozvola u važećoj kvoti, javili su hrvatski mediji.

Burićeva je kao primjer toga navela navela da je 1. juna od 3.715 dozvola u zanimanju pomoćni radnik u turizmu preostalo 646 dozvola, ali da je ujedno zaprimljeno i u postupku odobravanja još 1.395 dozvola.

Stoga je povećan broj dozvola u djelatnosti turizma i ugostiteljstva sa 4.660 na 8.660 dozvola.

Povećanje od 4.000 dozvola odnosi se na zanimanje pomoćni radnik u turizmu, i to 3.000 za novo zapošljavanje i 1.000 za sezonski rad do šest mjeseci.