latinica  ћирилица
07/06/2018 |  12:56 | Autor: SRNA

Usvojena Rezolucija o istragama ubistava novinara na Kosmetu

Skupština Evropske federacije novinara jednoglasno je na godišnjoj skupštini u Lisabonu usvojila Rezoluciju o istragama ubistava novinara na Kosovu i Metohiji, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije /UNS/, koje je jedan od predlagača te rezolucije.
Pisanje - Foto: ilustracija
PisanjeFoto: ilustracija

Rezolucijom se traži efikasna istraga ubistava i kidnapovanja 14 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika na Kosmetu u periodu od 1998. do 2005. godine.

Od Misije Euleks i UN se traži da sprovedu odluke Savjetodavne komisije UN za ljudska prava kojima se zahtijeva rješavanje ovih slučajeva i obeštećenje porodica.

Rezolucijom se zahtijeva i saradnja tužilaca iz Beograda i Prištine u rješavanju tih slučajeva, kao i da mandat Specijalnog suda za ratne zločine obuhvati i slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika.

Traži se i da se u Prištini formira komisija za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosmetu od 1998. do 2005. godine, koja će u svom sastavu imati novinare.

Godišnjoj skupštini EFЈ, koja je održana juče u Lisabonu, prisustvovali su delegati iz 30 zemalja, navodi se u saopštenju.