latinica  ћирилица
07/06/2018 |  14:44 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Obezbijeđeno 1,5 miliona evra za migrante u BiH

Evropska komisija danas je najavila pružanje 1,5 miliona evra vrijedne humanitarne pomoći za potrebe izbjeglica, tražioca azila i migranata koji se nalaze u BiH, saopšteno je iz Evropske komisije.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

Ovim bi se vrijednost ukupne humanitarne pomoći koju je Evropska komisija obezbijedila u tu svrhu na zapadnom Balkanu popela na 30,5 miliona evra, od početka migrantske krize.

Komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilianidis izjavio je da se broj migranata koji pristižu u BiH povećao i da se mora djelovati brzo.

"Želimo pomoći BiH da se izbori sa ovom situacijom i pomogne najranjivijim izbjeglicama i migrantima. Naša finansijska podrška je usmjerena na osnovne potrebe i hitno pružanje smještaja, hrane i zdravstvene pomoći, te obezbjeđivanje zaštite", naglasio je on.

Humanitarna pomoć EU biće pružena na lokacijama u BiH kao što su Sarajevo, Bihać i Velika Kladuša. Cilj je ojačati mogućnosti pružanja pomoći i zaštite, te unaprijediti kapacitete organizacija koje već rade na terenu.

Od početka migrantske krize, Evropska komisija izdvojila je više od 25 miliona evra za humanitarnu pomoć izbjeglicama i migrantima u Srbiji, a više od četiri miliona evra za Makedoniju.

Humanitarna pomoć EU pruža se najugroženijim izbjeglicama i migrantima kako bi zadovoljili osnovne potrebe i očuvali svoje dostojanstvo.

Osim humanitarne pomoći, Evropska komisija pruža zemljama zapadnog Balkana i znatnu finansijsku i tehničku podršku za aktivnosti koje se odnose na migracije i izbjegličku krizu, što omogućava Instrument za pretpristupnu pomoć.

Od 2007. godine Komisija pomaže BiH u oblasti migracija i upravljanja granicama putem sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći u iznosu od 24,6 miliona evra.

Od januara 2016. godine BiH je i korisnica osam miliona evra vrijedne podrške obezbijeđene regionalnim programom "Podrška upravljanju migracijama sa fokusom na zaštiti".