latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:21 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Nevesinje- Rekonstrukcija i dogradnja objekta kino sale

Za deset dana u Nevesinju bi trebalo da počne rekonstrukcija i dogradnja objekta kino sale, koji bi trebalo da dobije status Doma kulture.

Nedostatak kulturnih događanja u Nevesinju bio je uslovljen nedostatkom adekvatnog prostora. Postojeća kino sala, usljed dotrajalosti objekta, nije zadovoljavala ni minimalne uslove za filmske projekcije.

"Došli smo na ideju da dobijemo pravi Dom kulture. Osim kino sale, u rekonstrukciju ulazi i krov, radimo aneks, bek-stejdž, biletarnicu, novi ulaz...Stekli su se svi uslovi, završena je javna nabavka", kaže Milutin Samardžić,  zamjenik načelnika opštine Nevesinje.

Na prostor za kulturne sadržaje, koji su svedeni na minimum, Nevesinjci čekaju više decenija.

"Nemamo kino projekcija, ni pozorišnih predstava. Neke sadržaje održavamo u galeriji, ali to je mali prostor i to je  dodatna djelatnost, a rekonstrukcija bi značila da se kulturni život u Nevesinju podigne na mnogo viši nivo nego što je sada", naglašava Nada Ilić, rukovodilac gradske galerije.

Radovi će koštati 515.000 KM, umjesto prvobitnih 250.000, koliko je bilo namijenjeno samo za sanaciju iz lokalnog budžeta.

"Pomoć Vlade Srpske od 200.000 KM, i pomoć Vlade Srbije od 150.000 evra iskoristićemo da završimo Dom kulture, a sredstva koja smo planirali iz budžeta, ćemo iskoristiti za neke druge poduhvate u opštini Nevesinje", pojasnio je Samardžić.

Radovi bi trebalo da budu završeni tokom ljeta, a prvi kulturni sadržaj, u novom prostoru, planiran je za septembar.