latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:44 | Autor: RTRS

Mladi socijaldemokrati iz Bijeljine i Zvornika darivali krv (FOTO)

U okviru akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koja je organizovana u svim gradovima Srpske, Mladi socijaldemokrati Bijeljine i Zvornika danas su još jednom pokazali svoju humanost.
Akcija darivanja krvi u Bijeljini i Zvorniku - Foto: RTRS
Akcija darivanja krvi u Bijeljini i ZvornikuFoto: RTRS

Oko stotinu članova omladine SNSD-a iz ova dva grada odazvalo se pozivu i darivalo je isto toliko doza dragocjene tečnosti.

"Drago mi je da sam dio akcije Mladih socijaldemokrata koja je pokrenuta na nivou Srpske. Mi u Bijeljini već pet godina unazad organizujemo akciju dobrovoljnog darivanja krvi, i nadam se da će ova humana akcija preći i u našu redovnu aktivnost. Ove godine akciju su organizovali polaznici političke akademije u Bijeljini i to je početak njihovog društveno-političkog rada kod nas. Ovaj termin smo izabrali jer smo svjesni činjenice da je nestašica krvi u ljetnom periodu i mi na ovaj način želimo da pojačamo doze krvi u Srpskoj, i da motivišemo ljude na neki način, da daruju krv, i da na taj način spasu nečiji život. Јer to je nama malo, a nekome život znači", rekla je Јovana Јovanović, član Gradskog odbora Mladih socijaldemokrata Bijeljine.

Aleksandar Avramović deveti put darivao je krv. Kaže da ga to ništa ne košta, i ističe da bi svi koji mogu, trebali da postanu dobrovoljni davaoci krvi.

"Prvi put sam došao sa kolegama iz preduzeća. Tada su mnogi išli, prijavio sam se i ja i od tada sam redovan. Svaka tri-četiri mjeseca dolazim i dajem krv, apelujem na sve one koji to mogu da dođu i da učine isto. Na ovaj način ćemo možda nekome spasiti život, a meni lično ovo ne predstavlja nikakav problem", kaže Avramović.

Načelnik Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske - Službe u Bijeljini, dr Žarko Marković zahvalio se mladima koji već petu godinu zaredom daruju krv, napominjući da je svijest kod ljudi razvijena i da nema nestašica krvi.

"Svaka pojedinačna jedinica krvi znači, a kamoli organizovano. Što se tiče našeg područja, mogu slobodno reći da ispunjavamo sve potrebe naših pacijenata, bilo pojedinačno ili organizovanim davanjem. Tradicionalno poznato je od Ugljevika, Suvog Polja, policije, srednjih škola, i te akcije doprinose znatno zbrinjavanju naših pacijenata ma gdje se oni nalazili", navodi Marković.

U sklopu ove akcije donirano je oko 500 doza krvi u svim gradovima Republike Srpske. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti Mladih socijaldmeokrata, koji vrlo često pomažu u čišćenju svojih lokalnih zajednica, organizuju događaje humanitarnog karaktera, a volonterski su angažovani u mnogim akcijama.

U Bijeljini se odazvalo oko 40 članova gradskog odbora MSD-a, dok je u Zvorniku bilo 60-ak Mladih socijaldemokrata.