latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:56 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Pelagićevo- Ključevi kuća za osam hrvatskih povratničkih porodica

U Pelagićevu su za osam hrvatskih povratničkih porodica dodijeljeni ključevi obnovljenih kuća. Sredstva za gradnju obezbijeđena su iz Saudijskog fonda za BiH. Iz resornog republičkog ministarstva najavljuju nastavak obnove još 15 kuća na području Pelagićeva.

Četvoročlana porodica Mladena Šokčevića jedna je od osam koje su putem Projekta rekonstrukcije stambenog fonda dobile ključeve obnovljene kuće.

"Osjećaj je poseban, velika je stvar za moju porodicu i mene. Imamo još nekih radova uraditi, prključiti struju, odvod i dovod vode i fasadu, da bi objekat bio 100 odsto useljiv", kaže Šokčević.

Vlada Republike Spske je iz Fonda za gradnju 111 kuća u Srpskoj, za Pelagićevo, obezbijedila obnovu osam kuća.

To su kuće za porodice kojima je ova pomoć najpotrebija, kažu u ministarstvu.

"Za ovih osam kuća izdvojeno je 284.000 KM. To su kuće prema broju članova i ljudi su zadovoljni", rekao je Ivo Kamenjašević iz ministartsva za izbjeglice i raseljena lica Srpske.

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske i opštini, Pelagićevo je jedna od lokalnih zajednica u kojoj je za obnovu kuća i samoodrživi povratak najviše urađeno, ističu u ovoj opštini. Već za dva mjeseca, najavljuju nastavak izgradnje kuća za povratnike i raseljena lica.

"Uskoro kreće drugi dio iz ovog programa, gdje je predviđeno 14 stambenih jedinica sa područja opštine Pelagićevo", naveo je Simo Stakić, načelnik Pelagićeva.

Osim obnovljenih kuća, ove godine je zahvaljujući sredstvima Vlade Srpske u Pelagićevu asfaltirano nekoliko saobraćajnica u povratničkim naseljima.