latinica  ћирилица
07/06/2018 |  17:21 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Stanari- Ostvaren budžetski višak

Za prva tri mjeseca ove godine budžet opštine Stanari zabilježio je suficit od 5 odsto.

Raspodjela budžetskog suficita naći će se na nekoj od narednih sjednica skupštine. Odbornici su usvojili odluku o osnivanju poslovne zone Termoelektrana, što je korak bliže ka privlačenju investitora koji žele da na području Stanara otvare radna mjesta.

Predsjednik SO Stanari Ostoja Stevanović kaže da je raspisan tender za izgradnju pojedinih hala na području poslovne zone.

Kapitalni projekat ove opštine je i gradnja vodovoda. Do kraja avgusta trebalo bi da budu urađeni bunari. Planirana su četiri, od čega su dva na državnom zemljištu, a dva na privatnom, pa je opština prinuđena da ga kupuje. Vodovodna mreža biće finansirana dijelom i iz kredita.

Načelnik Stanara Dušan Panić kaže da su pronašli kvalitetnu vodu i da će to biti dovoljna količina za potrebe građana, te da je projekat u izradi, a zatim slijedi druga faza, tj. projekat mreže.

Usvojena je inicijativa da opština Stanari sa 20.000 KM pomogne dobojskoj bolnici u nabavci mobilnog inkubatora. Opozicija je imala amandman koji nije usvojen.

- U ime kluba odbornika SDS-a tražio sam da kao opština doniramo 40.000 KM. Međutim, prilikom glasanja to nije usvojeno, pa je načelnik ostavio mogućnost da se to ispuni tokom godine - rekao je Željko Bajić, odbornik SDS-a.

Načelnik opštine Stanari kaže da su iz Bolnice tražili 20.000 KM i toliko su danas dali. Dodijelićemo još 20.000 maraka kada vidimo kako finansijski stojimo po konsolidovanom budžetskom suficitu, poručio je Panić.

Odbornici SO Stanari izrazili su zabrinutost zbog kontinuiranog smanjenja broja učenika, zbog čega se mogla čuti inicijativa o sazivanju posebne sjednice skupštine, kako bi se tražili uzroci i rješenja ovog problema.