latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:30 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Nemanja Torbica sjajan na Olimpijadi za fizičare u Moskvi

Nemanja Torbica, maturant prijedorske Gimnazije "Sveti Sava", osvojio je bronzanu medalju na 2. evropskoj Olimpijadi iz fizike, održanoj u Moskvi.
Nemanja Torbica - Foto: RTRS
Nemanja TorbicaFoto: RTRS

Ovo je prva internacionalna medalja iz fizike u istoriji Republike Srpske i jedan od najboljih učeničkih plasmana na nivou BiH na olimpijskim takmičenjima iz prirodnih nauka.

Devetnaestogodišnji Prijedorčanin Nemanja Torbica, na evropskoj Olimpijadi fizičara u Moskvi opravdao je nadimak vunderkind. U teškoj konkurenciji, među 120 učesnika iz tridesetak zemalja Evrope, osvojenom bronzom, upisao se u istoriju Republike Srpske i BiH.

Nemanja kaže da je ovo takmičenje bilo veliko iskustvo, jer je upoznao učenike iz raznih država, kultura i nacija.

- U početku nas je sve vezala samo fizika, ali kasnije smo se bolje upoznali. Posebno mi je drago što sam nadmašio očekivanja - otkrio je Nemanja, i dodao, da se nada da će ova medalja biti podstrek da nadležni više ulažu i podrže nadarene učenike.

Nemanja je u Moskvu putovao sa petoricom mladih fizičara iz BiH. Ipak, medalja je stigla u Srpsku i Prijedor.

Profesor fizike Mladen Karajica ističe da je Nemanjina medalja, ako bi je poredio s rezultatima u fudbalu, isto kao da reprezentacija Srbije izbori finale Svjetskog prvenstva.

Nemanji je, kao jednom od najboljih mladih evropskih fizičara, ponuđena fakultetska stipendija u Sloveniji. On kaže da i ako ostanem da živi u Sloveniji, da će uvijek biti vezan za svoj grad i domovinu.

Odliv mladih naučnika u inostranstvo treba spriječiti sistemski na nivou države, smatraju Nemanjini mentori.

Profesor Karajica smatra da bi dobro rješenje bilo da država svojim najboljim srednjoškolcima ponudi stipendiju, bez obzira da li ovdje ostali ili ne, a ako studiraju u inostranstvu da se po završetku studija vrate.

Nemanja Torbica ove godine je proglašen i za učenika generacije prijedorske Gimnazije.