latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:59 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Ministri regiona: Zaustavite migrante ili EU zatvara granice!

Evropska komisija najavila je humanitarnu pomoć vrijednu milion i po evra za narastujuće probleme migranta u BiH. Pomoć će biti upućena u Bihać, Veliku Kladušu i Sarajevo.

Istovremeno, danas je u Sarajevu održana ministarska konferencija zemalja balkanske migrantske rute na kojoj su se učesnici obavezali da će zajedničkim akcijama spriječavati nezakonite migracije. Predstavnici zemalja Evropske unije obećali su pomoć, ali i naglasili da je njihov prioritetni zadatak zaštita granica Unije i Šengena.

Evropska unija neće dozvoliti da se ponovi 2015. godina kada se na njeno tlo nekontrolisano iskrcalo više od milion migranata i izbjeglica - upozoravajuće su zvučali zvaničnici zemalja iz sastava Unije. O eventualnom hermetičkom zatvaranju svojih granica, kakve vijesti sve češće stižu iz Brisela, Beča ili drugih evropskih metropola, u Sarajevu nisu bili voljni da objašnjavaju. Ali, priprijetili, ipak jesu!

Boštjan Šefic, MUP Slovenije, kaže da ne bi bilo dobro da članice Evropske unije budu prinuđene da usvajaju neke unilateralne mjere. Navodi da oni, ipak, moraju da budu svjesni da štite spoljne granice EU.

Zbog toga članice Unije od zemalja na novoj balkanskoj migrantskoj ruti – od Grčke i Albanije, pa do BiH, zahtijevaju hitne mjere koje su već usaglasili direktori njihovih policija, na Brdu kod Kranja. Od kvalitetne i operativne i njima dostupne baze podataka o registrovanim migrantima, preko striktnog poštovanja bilateralnih ugovora o readmisiji, odnosno vraćanju u zemlju ranijeg boravka, sprečavanja zloupotreba sistema azila, pa do jačanja vlastitih granica svih zemalja rute. Migrante zaustaviti na spoljnim granicama Unije i organizovane kriminalne grupe koje se bave nezakonitim migracijama, a čak 80 odsto ih je, kažu Evropljani, iz balkanskog regiona, iz Unije istjerati. Da li to znači da će izvan Unije biti formirani sabirni centri migranata u pokretu!? Ili portali kako ih u Uniji bajkovito zovu - gdje bi pridošlice bile smještene dok traje njihova registracija, provjera identiteta, razmatranje zahtjeva za azilom i ko zna šta još! 

Franc Lang, šef Kriminalističke policije Austrije, kaže da se o tome raspravlja već neko vrijeme, ali da ne zna koliko se odmaklo u realizaciji i o kojim zemljama je riječ.

A šta znaju "domaćini" u Sarajevu? Nakon lekcija evropskih zvaničnika, sarajevski zvaničnici koji su na prijeteći migrantski cunami sve donedavno odgovarali bajatim akcionim planovima na papiru, više ne ubjeđuju javnost kako je sve pod "njihovom kontrolom". Nakon što su slavodobitno saopštili kako su, danima poslije migranata i oni otkrili najnoviju, neštićenu ulaznu putanju u BiH, Dragan Mektić i Denis Zvizdić, tek danas su se pozabavili višemjesečnim plamtećim migrantskim problemom na ulaznim vratima Hrvatske i Unije - u Bihaću i Kladuši! Neće BiH biti "sabirni centar" - obećali su! Opet!

- Ostaćemo humani, ali BiH neće biti sabirni centar za migrante na Balkanu. Na prvom mjestu je sigurnost građana BiH, javni red i mir - poručio je predsjedavajući SM BiH Denis Zvizdić.

Simptomatično, obećanje je izrečeno, dok su tragali za novim smještajnim kapacitetima upravo za migrante! Ovaj put u Unsko-sanskom kantonu. U opticaju je objekat Agrokomeca u Velikoj Kladuši, površine od nekoliko stotina kvadratnih metara. Do kraja sedmice za iste namjere trebalo bi da bude osposobljena i kasarna Ušivak kod Hadžića. Prethodno je migrantima "prilagođen" centar Salakovac kod Mostara, Delijaš kod Trnova, Imigracioni u Istočnom Sarajevu. A potraga za novim kapacitetima u BiH još traje.

- Na nama su sada procjene gdje ti smještajni kapaciteti treba da se nađu. Јedan značajan posao je pred BiH - kaže
Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Za kojim kapacitetima bh. ministri još "tragaju" - da li izraženim u stotinama, hiljadama ili desetinama hiljada lica, još je nepoznanica. Baš kao što je i podatak o broju migranata koji "krstare" bh. teritorijom! I registrovanih i neregistrovanih! Možda će ih bh. zvaničnici uspjeti prebrojati do 18. juna, kada će u Beč ponovo za sto evropski i balkanski policajci i bezbjednjaci. Da revidiraju "stanje" na balkanskoj ruti!