latinica  ћирилица
07/06/2018 |  20:16 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosmeta posjetila Kozaru

Djeca, mladi i njihovi roditelji iz Udruženja roditelja djece s posebnim potrebama "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, koji borave u posjeti Prijedoru, posjetili su planinu Kozaru. Svoj prvi boravak u Republici Srpskoj pamtiće po gostoprimstvu domaćina iz centra "Sunce", ali i sklapanju prijateljstava s vršnjacima iz Prijedora. Istaknuto je da će institucije Srpske i u budućnosti pomagati Srbima s Kosova i Metohije.

Boravak u Prijedoru za djecu i njihove roditelje iz udruženja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice ostaće u lijepom sjećanju.

Zahvaljujući domaćinima iz centra "Sunce", bili su gosti brojnih prijedorskih udruženja, a upoznali su se i sa znamenitostima Prijedora i okoline. Za većinu njih, ovo je bio prvi prelazak granice i dolazak u Republiku Srpsku.

"Nama je čast što smo ovdje došli jer naša djeca nikada granicu Srbije nisu prešli. Hvala vam puno na gostoprimstvu, mi nikad bolji doček nismo imali", istakla je Svetlana Јovanović, član udruženja "Podrži me".

"Mi smo oduševljeni. Roditelji, djeca, mislim da je ovo pravi potez, nadam se da ovdje neće biti kraj, da bude početak saradnje. Maštam o tome da mi sutra budemo domaćini, i da ugostimo ovu divnu djecu", rekla je Ivana Rakić, predsjednica udruženja "Podrži me".

Iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, koji je bio organizator posjete, ističu da će se pružanje pomoći udruženju "Podrži me" nastaviti i ubuduće.

"Ove godine smo opet napravili humanitarnu akciju i sad na dan godišnjice 26. juna uručićemo im skoro 10.000 evra za njihov rad", kaže Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Projekat je podržala i Vlada Republike Srpske. Djeca s invaliditetom i djeca s posebnim potrebama treba da budu prioritet nadležnih institucija, istakla je ministarka porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović.

"Treba da vratimo dio pažnje koju je Republika Srbija pokazala u trenucima kada je nama bilo potrebno. I to je jako važno da se druže djeca iz Prijedora i Kosovske Mitrovice, koja imaju iste probleme, i jedni druge odlično razumiju", naglašava Јasmina Davidović, ministarka porodice, omladine i sporta Srpske.

Članovi Udruženja "Podrži me" danas su posjetili i Banjaluku, a petodnevni boravak u Republici Srpskoj završavaju sutra kada kreću nazad u Kosovsku Mitrovicu.