latinica  ћирилица
08/06/2018 |  08:51 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Albanci žele Hilari Klinton za lektiru u školama

Đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije koji imaju časove albanskog jezika, prema sadašnjem prijedlogu, među obaveznim štivom za čitanje imaće i autobiografiju bivšeg američkog državnog sekretara Hilari Klinton, pišu "Večernje novosti".
Škola - Foto: B92
ŠkolaFoto: B92

List navodi da će se knjiga supruge bivšeg američkog predsjednika i protivkandidata /aktuelnog predsjednika SAD Donalda/ Trampa naći na spisku lektira na časovima albanskog jezika prema prijedlogu Albanskog nacionalnog savjeta.

S druge strane, dodaje se u tekstu, Nacionalni prosvjetni savjet sugerisao je da se djelo Hilari Klinton izbaci iz plana i programa i zamijeni prikladnijim sadržajem.

Predsjednik Nacionalnog prosvjetnog savjeta Radivoje Stojković potvrdio je da je o tome bilo riječi na sjednici ovog tijela, te da su se saglasili da nastavni plan i program u cijelosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo djelo trebalo izbaciti iz njega.

"Predložili smo `Autobiografiju` Branislava Nušića, koji je odlična spona između dva naroda. Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar", kaže on.

Istoričar Momčilo Pavlović, član Nacionalnog prosvjetnog savjeta, takođe smatra da Hilari Klinton u ovom trenutku nije tačka koja spaja srpske i albanske učenike.

"Ona nije ni književnik, niti je etablirani naučnik, niti može stajati pored Štefana Cvajga, Pjera i Marije Kiri. Albanci imaju pravo da predlažu sadržaje koji su bitni za njihov identitet, ali Klintonova nije ilustrativni primer, to je pre propaganda i bespotrebna provokacija", rekao je Pavlović.

Nacionalni prosvjetni savjet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Srbije, koji se bavi izradom nastavnih planova i programa.

Direktor Zavoda Zlatko Grušanović rekao je da Albanski nacionalni savjet predlaže listu književnih djela koja će se naći u programu, ali da će Albancima biti predočene sugestije Nacionalnog prosvjetnog savjeta.

"Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamene nekim delom koje će podsticati sprsko-albansko prijateljstvo", rekao je Grušanović.

Prosvjetni zakoni kažu da manjinski savjeti mogu, a ne moraju da prihvate sugestiju Zavoda, te da posljednju riječ daje ministar prosvjete, koji može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje.

Ovaj plan i program za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odjeljenja u Bujanovcu i Preševu koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odjeljenja.