latinica  ћирилица
08/06/2018 |  10:47 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv 27 pripadnika auto-mafije

Tužilaštvo BiH podiglo je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe, čijih se 27 pripadnika terete za organizovani kriminal u vezi sa krađama automobila.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optužnica se odnosi na krijumčarenje i dalju prodaju, izmjenu identifikacionih oznaka, iznuđivanje otkupa ili rastavljanje u dijelove za dalju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, u Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH.

Optuženi pripadnici organizovane kriminalne grupe, dolaze iz oba entiteta BiH, a istraga u ovom predmetu vođena je duži vremenski period zajedno sa policijskim službenicima Agencije za istrage i zaštitu, Ministarstva Republike Srpske, a poseban doprinos u sprovođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi djelovali po tačno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane auto-mafije, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim časovima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti.

Vozila su najčešće kradena na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima, počinili krađu najmanje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više miliona KM.

Nakon krađe, vozila su skrivana na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako isti ne bi bio realizovan dalje vršeno krivotvorenje dokumentacije, te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva koji se stavljaju na teret optuženima.

Na ovaj način nanesena je velika šteta građanima BiH, koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine.

Ovom istragom Tužilaštva i partnerskih i bezbjednosnih agencija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja krivičnih djela, a borba protiv struktura auto-kriminala vrlo je bitna sa aspekta sigurnosti građana i vladavine prava, jer se samo na području Kantona Sarajevo, u prosjeku evidentiraju dvije krađe automobila skoro svakog dana.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Među optuženih 27 lica su Danilo Cicović, Vladimir Krsmanović Kršo, Marko Trifković Žižan, Srećko Trifković, Srećko Mandić, Slaven Dakić Žućo, Tomislav Petrović zvani Tomo, Njegoslav Milinković Ljutan, Bojan Košarac Čavra, Enis Mandal, Miroslav Pajić i Sreto Pajić Srećko.

Optužnica je podignuta i protiv Davora Ninkovića Čupe, Јoze Markića, Puniše Purkovića Pukija, Dalibora Vaskovića Dade, Miroslava Škobe Mikija, Mirsada Brkića zvanog Mikija, Zorana Mirjanića Sušike, Bojana Staševića Staše i Milorada Mirkovića Mike.

Osumnjičeni su i Zoran Čobović Čobo, Nikola Radić, Branislav Gordić Ćelo, Miroslav Čepo, Goran Nižić Arafat i Ferdo Vukoja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.