latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:23 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

Vučić: Do kraja juna "novi tip dijaloga"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje nastavak dijaloga ili početak novog dijaloga sa Prištinom do kraja juna i da je Srbija spremna za razgovor, ali da je osnova za to poštivanje Briselskog sporazuma od svih strana.
Aleksandar Vučić - Foto: Screenshot
Aleksandar VučićFoto: Screenshot

Vučić je novinarima u Palati Srbije rekao da Beograd mora da pokuša da riješi problem Kosova i Metohije tako da srpski narod ne bude ponižen, a da Srbija dobije ono što je odgovarajuće i fer.

Govoreći o spekulacijama medija da će se pregovori Beograda i Prištine nastaviti u nekom novom formatu i da će se u njih uključiti i SAD, Francuska, Velika Britanija, Vučić je rekao da "ukoliko se tamo uključi deset zemalja, neka se uključe i Kina i Rusija".

"Nije realno da se donosi rešenje bez SAD i Rusije", rekao je Vučić.

On je govoreći o bezbjednosnoj situaciji na Kosmetu rekao da on kao predsjednik Srbije i vrhovni komandant stoji iza toga da se nad srpskim narodom više nikada neće desiti "Oluja" .

"Nije moj posao da reagujem dnevno, već da sagledavam budućnost. Moj je posao da brinem o zemlji i da je sačuvam od svih sukoba i ratova. Ne verujem u njihov moral kao ni u moral onih koji ni danas neće ni da govore o koloni 250.000 prognanih Krajišnika, a to je najtužnija kolona u istoriji Evrope", rekao je Vučić.

On je ponovio da ništa ne vjeruje albanskoj strani, već da se trudi da pronađe najbolje rješenje za Srbiju i Srbe na Kosmetu.

Vučić je upitao novinare da li zaista vjeruju da Albanci neće u narednih pet godina pokušati da zauzmu sjever Kosova i Metohije i rekao da su se albanski specijalci prilikom akcije hapšenja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića rasporedili u obliku zvijezde da pokažu način na koji planiraju da zauzmu sjever Kosmeta.

On je naglasio da su nakon incidenta sa Đurićem predstavnici NATO-a održali najmanje deset zajedničkih vježbi sa snagama samoproglašenog Kosova.

"Šta mi radimo ako neko pokuša da osvoji sever. Imamo hrabre ljude, ali čime će da se brane. Ako mi uđemo, imamo pretnju NATO-a. Šta mislite, zašto su nakon onog što se desilo sa Markom Đurićem održali desetak vežbi sa snagama samoproglašenog Kosova. Nisam neodgovoran, zato je bolje da se to sve izbegne i da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost", kategoričan je Vučić.

Prema njegovim riječima, Albanci žive u filmu u kom su samo oni žrtve i u kom nema realnog sagledavanja ni prošlosti ni sadašnjosti.

U vezi sa učestalim napadima na Srbe na Kosmetu Vučić je rekao da ne može čak ni ironično da se nasmije kada kažu da napad na srpskog sveštenika i njegovu porodicu nije bio etnički ni vjerski motivisan i naglasio da je zadovoljan reakcijom predstavnika SAD jer da on nije rekao da su posljednji napadi sinhronizovani niko ne bi ni rekao da su Srbi meta.

Vučić je podsjetio na događaje i nasilje nad Srbima na Kosmetu od 1999. godine naovamo i naglasio da je martovski pogrom 2004. godine, kada su rušene i paljene srpske crkve, sa njih skidani krstovi, a Srbi brutalno protjerani sa svojih ognjišta, bio način da Albanci sa priče o težnjama boljem standardu pređu na priču o statusu koja je za njih ključna.

"Svakome je bilo jasno da oni hoće status. Oni su krenuli u žestok napad da bi dobili ono što traže. Napadi u poslednje vreme nisu slučajni. Oni su koordinisani, osmišljeni, namjerni i isplanirani. Oni su etnički motivisani", zaključio je predsjednik Srbije.