latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:04 | Autor: SRNA

Puljić: Teritorijalna jedinica Hrvata u BiH - pitanje politike, ne Crkve

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je danas u Zvorniku da Katolička crkva ne može odlučivati o posebnoj teritorijalnoj jedinici Hrvata u BiH, jer to nije njen domen.
Vinko Puljić - Foto: RTRS
Vinko PuljićFoto: RTRS

"Katolička crkva je za to da može pastirizovati sve vjernike na području BiH, a posebna teritorijalna jedinica Hrvata u BiH pitanje je politike. Kako će politika to riješiti - neka riješi, ali samo neka nam omogući da budemo ono što jesmo na svim prostorima BiH", rekao je Srni kardinal Puljić, prije početka svete mise u Crkvi Srce Isusovo, koja je u izgradnji.

Kardinal Puljić je istakao da je o ravnopravnosti u BiH teško govoriti, jer u ovom društvu nedostaje vladavina zakona jednaka za sve, ne samo prema Hrvatima.

On je dodao da je na poseban način problem i Izborni zakon oko kojeg se u posljednje vrijeme vodi tolika polemika.

"Treba dati mogućnost da sva tri konstitutivna naroda biraju svoje predstavnike, a sadašnji Izborni zakon ne daje Hrvatima da učvrste svoje predstavničke kandidate", rekao je kardinal i istakao da se zato puno govori o promjeni Izbornog zakona kako bi se stvorila klima ravnopravnosti naroda.

Kardinal Puljić je istakao da se prvi put nakon Drugog svjetkog rata održava sveta misa na mjestu gdje je nekada bila Crkva Srce Isusovo u Zvorniku.

On je rekao da je rado prihvatio poziv mjesnog župnika da na praznik katoličke Crkve Srce Isusovo održi svetu misu i da moli za sve ljude dobre volje.