latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:28 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od stradanja srpskih boraca na Trebeviću

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na mjesnom spomen-obilježju u naselju Stara Stanica na Palama, danas je obilježeno 26 godina od stradanja 14 boraca čete "Petar Pandurević" u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.
Pale - Stara Stanica, polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Pale - Stara Stanica, polaganje vijenacaFoto: SRNA

Borac čete "Petar Pandurević" Puniša Lukić rekao je da je stradanje ove čete bilo posljedica događaja na Žepi, jer su položaji na Trebeviću bili oslabljeni i neprijateljske snage su to iskoristile, upale i masakrirale 14 boraca.

On je istakao da su stradanja na Žepi i Trebeviću "zavila u crno Pale".

Načelnik opštine Pale Boško Јugović istakao je da se svake godine organizuje obilježavanje stradanja boraca čete "Petar Pandurević" i drugih sa ovog područja koji su život dali za stvaranje Republike Srpske, te da je prisjećanje na te žrtve najmanje što se može učiniti.

Јugović je novinarima rekao da je obaveza da se njeguje sjećanje na odbrambeno-otadžbinski rat, te napomenuo da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da će 500.000 KM investirati u izgradnju muzeja na Palama.

"Postoji idejno rješenje i u narednim danima ćemo raditi na tome da tokom ove godine počnemo sa izgradnjom muzeja koji će ostaviti pečat na Palama kao prijestonici zbivanja odbrambeno-otadžbinskog rata i začetku Srpske. Iz tog razloga možemo biti ponosni na ljude koji su dali ono najvrijednije, svoj život", dodao je Јugović.

On je dodao da bi se muzej trebao nalaziti na Koranu, preko puta tržnog centra "Bartula", ali da će to biti predmet izmjene regulacionog plana o kojem će se razgovarati na narednoj sjednici Skupštine opštine Pale.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina podsjetio je da je Pale na današnji dan prije 26 godina, odnosno četiri dana nakon dešavanja na Žepi, zadesila tragedija.

"Mnogi borci tada su sahranjivali rođake, kumove, komšije koji su poginuli na Žepi. Neprijatelj je to iskoristio i izvršio napad na oslabljene linije Vojske Republike Srpske na Trebeviću. Poginulo je 14 boraca. Sve su to ogromne žrtve za Pale i Sarajevsko-romanijsku regiju", istakao je Parađina.

On je istakao da je važno da buduće generacije na dostojanstven način obilježavaju, njeguju i čuvaju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata, napominjući da su tokom stvaranja Republike Srpske pale ogromne žrtve.

Parađina je naglasio da nema preče i važnije stvari nego da potomci njeguju, čuvaju i cijene vrijednosti svojih predaka.

On je rekao da Republika Srpska treba više nego do sada da brine o pitanju zapošljavanja, sa akcentom na djecu poginulih boraca i demobilisane borce.

Prema njegovim riječima, ne može nijedna partijska, politička knjižica biti izbor života za Srpsku.

"Za političke partije u Srpskoj jedina partija koja mora biti jeste Republika Srpska", rekao je Parađina i dodao da društvo mora profilisati vrijednosti, koje podrazumjevaju, između ostalog, stručnost i znanje.

Vijence su položili članovi porodica poginulih srpskih boraca i njihovi saborci, predstavnici paljanske Boračke organizacije, načelnik opštine Pale i njegovi saradnici, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predstavnici političkog i javnog života.

Boračka organizacija je i ove godine organizovala Memorijalni turnir u malom fudbalu "Petar Pandurević", u okviru kojeg su pripremili prigodne nagrade i priznanja, a finalna utakmica biće odigrana danas.

Na današnji dan prije 26 godina prilikom napada muslimanskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću poginulo je 14 boraca čete "Petar Pandurević" zajedno sa svojim komandantom.

Četa "Petar Pandurević", formirana početkom rata, sa 200 hrabrih boraca čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, a 18 je bilo ranjeno.