latinica  ћирилица
08/06/2018 |  16:46 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Obilježen Dan Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu

Promocijom 20 diplomiranih inženjera i sedam mastera obilježen je Dan Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Na ovoj visokoškolskoj ustanovi znanje trenutno stiče oko 350 studenata.

Osnovan prije 24 godine, praktično od ničega, Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu stigao je u rang visokopozicioniranih i veoma opremljenih fakulteta.

"Kroz projekat modernizacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu dobili smo najmodernije uređaje za nastavno-naučni i obrazovni proces. Sada imamo izvanredne uslove", rekao je Milija Kraišnik, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Uspjeh je postignut i kada je riječ o nastavnom kadru, tako da danas ovaj fakultet ima samo jednog gostujućeg profesora.

Kraišnik ističe da je trenutno i te kako veliko interesovanje za mašinske inženjere, što potvrđuju i današnji diplomanti koji naglašavaju da se trud i istrajnost isplate.

"Po završetku studija našao sam odmah zaposlenje u jednoj renomiranoj privatnoj firmi i upisao sam master studije, takođe na Mašinskom fakultetu u Istočnom Sarajevu", kaže Krsto Batinić, inženjer mašinstva.

Stopama starijih kolega krenuli su i najbolji studenti kojima su danas dodijeljena priznanja za postignute uspjehe.

"U suštini potrebno je uložiti mnogo truda i vremena kako bi se završile sve obaveze, ali ova pohvala je dovoljna za taj uspjeh", naglašava Gorica Guzina, student druge godine Mašinskog fakulteta UIS-a.

Imaju i poruku za maturante zašto upisati Mašinski fakultet.

Petar Karadeglija, student treće godine Mašinskog fakulteta UIS-a rekla je da Mašinski fakultet pruža dosta mogućnosti za dalji rad i kako bi se stečeno znanje moglo implementiranje u praksi.

Na Mašinskom fakultetu dosad je prvi ciklus studija završilo 287 studenata, 26 ih je steklo zvanja magistra i mastera, a odbranjeno je 16 doktorskih disertacija.