latinica  ћирилица
08/06/2018 |  18:31 ⇒ 09/06/2018 | 09:18 | Autor: RTRS

Vukoičić: Zapadna ofanziva na Dodika, u igru se uvodi NATO

I Amerika i NATO žele na sve načine da u izbornoj godini u BiH diskredituju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali i da ugroze interese Srpske, izjavila je politikolog Јelena Vukoičić.
Јelena Vukoičić - Foto: Screenshot/YouTube
Јelena VukoičićFoto: Screenshot/YouTube

Ona je ukazala na to da pritisci na Republiku Srpsku i Dodika konstantno rastu, a da su dokaz za to izjave zapadnih ambasadora u BiH i visokog predstavnika Valentina Incka.

"Pritisci nisu ništa novo, ali nikad nisu bili ovako veliki kao u ovoj izbornoj godini i meni se čini da je Zapad, sa Amerikom na čelu, odlučan da ne dozvoli još jednu Dodikovu pobjedu", rekla je Vukoičićeva za "Sputnjik".

Ona je ocijenila da priču o NATO vježbama na Manjači i Glamoču treba staviti u kontekst koji je povezan sa idejom, prema kojoj je krajnji cilj SAD da u potpunosti zagospodari ovim prostorom, a to bi se desilo kada bi i BiH postala dio zapadnog vojnog saveza.

"Više puta smo imali izjave bošnjačkih političara, ali i zvaničnika NATO-a da oni smatraju da BiH treba brže da napreduje na putu evroatlantskih integracija. A i stalno se provlači ta teza da se BiH nalazi na putu ka NATO-u. Čak smo nedavno čuli i da entiteti nemaju pravo da odlučuju o integracijama kada je riječ o NATO-u, zbog čega se stiče utisak da se uporno ignoriše ono što je Republika Srpska više puta istakla - da ne želi da bude u NATO-u", navodi Vukoičićeva.

Ona je napomenula da u tom kontekstu posmatra i obnavljanje ideje da NATO održi vježbu na prostoru Republike Srpske kako bi izazvali što veću nestabilnost u Srpskoj i možda uspjeli da izvedu neku "obojenu revoluciju".

Prema njenim riječima, cilj "obojene revolucije" bio bi sprečavanje opstanka Dodikove opcije na vlasti, posebno ako bude dio vlasti u Sarajevu jer im je on najveća prepreka na putu u NATO.

"Sputnjik" navodi da su informacije da bi NATO vježbe mogle uskoro da budu održane na Manjači ili u Glamoču, opet "zatalasale krhku situaciju u BiH".

U aprilu je zapadna vojna alijansa zvanično saopštila da će vježbe biti održane baš na ovom potezu, na šta je reagovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik riječima da NATO ne može da održi vojnu vježbu na poligonu na Manjači, jer je to u suprotnosti sa interesima Republike Srpske i njenog naroda, te da je potrebno poštovati odluku Srpske o vojnoj neutralnosti.

Osim na Manjači i u Glamoču, posljednjih dana se spekuliše da bi NATO vježbe mogle da budu održane i u Tuzli, navodi "Sputnjik".