latinica  ћирилица
08/06/2018 |  20:29 | Autor: RTS

KFOR zabrinut zbog incidenata na Kosovu

Zabrinuti smo zbog posljednjih incidenata na Kosovu i radimo na tome da to spriječimo, rekao je u bazi Bondstil komandant KFOR-a Salvatore Kuoči.

KFOR je danas organizovao posjetu novinara bazi Bondstil. da bi pokazao svoju organizaciju.

Kuoči je obraćajući se novinarima rekao da je dužnost KFOR-a da obezbijedi sigurnost građana na Kosovu, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Istakao je da je zabrinut zbog posljednjih incidenata na Kosovu, ali da KFOR radi na tome kao bi se oni spriječili.

"Naš posao je da uđemo u srž događaja i da saznamo dvije stvari. Zašto se to događa i kako da to spriječimo", rekao je Kuoči.

Dodao je da sa "šire tačke gledišta" situacija na Kosovu je mnogo bolja nego 1999. godine.

"U prilog tome govori i podatak da je 1999. godine na Kosovu bilo angažovano 55.000 vojnika, a danas ih ima samo 4.000", naveo je Kuoči.

Američki oficir Nik Dučić rekao je da je o bezbjednosnoj situaciji razgovarao sa gradnačelnikom Gračanice Srđanom Popovićem, te da je tom prilikom dogovoreno da se u narednom periodu poveća broj partola vojnika KFOR-a, jer su u Gračanici u toku različite manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je zbog etničkog porijekla izuzetno zanimljivi medijima u centralnoj Srbiji koji brižljivo bilježe i prenose svaku njegovu izjavu, tretirajući ga vrlo često kao pop zvijezdu, Dučić je rekao da je to vjerovatno zbog toga jer je on prvi oficir srpskog porijekla na Kosovu.

Italija ispituje posljedice NATO bombardovanja

Salvatore Kuoči kaže da Italija aktivno istražuje vezu između bombardovanja osiromašenim uranijumom i kancerogenih bolesti kod italijanskih vojnika koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom sukoba, a s druge strane, podsjeća, da je zvaničan stav NATO-a da takve povezanosti nema.

"To je nešto na šta Italija obraća pažnju. Oformili smo komisije koje treba da saznaju uzrok i šta se tačno desilo. Aktivno rade na tome", rekao je Kuoči.

Podsjetio je da je NATO tim 2001. godine uradio istragu u kojoj su, prema njihovim tvrdnjama, dokazali da ne bi trebalo da bude povezanosti između bombardovanja i navedenih bolesti.

Kako je rekao, oni poštuju istragu NATO-a, ali vidjeće šta mogu i sami da saznaju u vezi sa tim.