latinica  ћирилица
09/06/2018 |  11:19 | Autor: SRNA

Pesticidi u jagodama nisu iznad dozvoljenog

Nadležna inspekcija Inspektorata Republike Srpske je u toku maja obavila 44 kontrole primarne proizvodnje jagoda na teritoriji cijele Srpske, kojima su obuhvaćeni zasadi ukupne površine od 18,7 hektara i nije utvrdila nedozvoljenu koncentraciju pesticida.
Јagode - Foto: RTRS
ЈagodeFoto: RTRS

- Poljoprivrednom institutu Republike Srpske dostavljeno je devet uzoraka na ispitivanje, kod kojih na osnovu rezultata nisu utvrđeni ostaci pesticida iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija - rekla je Srni portparol Inspektorata Dušanka Makivić.

Ona je napomenula da je akcenat u kontrolama bio usmjeren na upotrebu pesticida, vođenje evidencija o svakom tretiranju bilja i biljnih proizvoda pesticidima, te poštivanje karence, odnosno vremena koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda.

Prema njenim riječima, poljoprivredna inspekcija nastoji da u kontroli voća i povrća sprovodi ciljane aktivnosti u skladu sa sezonskim karakterom pojedinih vrsta.

- Redovne kontrole vrše se prilikom uvoza voća i povrća, te je prema podacima za prvi kvartal ove godine prilikom uvoza uzeto 414 uzoraka različitih vrsta voća i povrća za laboratorijske analize, dok su u prošloj godini uzeta 1.133 uzoraka. Svi ispitivani uzorci su ocijenjeni kao ispravni i usklađeni sa zakonom propisanim parametrima - navela je Makivićeva.

Ona je dodala da je u proteklim godinama veća pažnja bila usmjerena na gotov proizvod spreman za konzumaciju, dok su u ovoj sezoni kontrolni organi kapacitete usmjerili na primarnu proizvodnju, prateći put "od njive do trpeze".