latinica  ћирилица
09/06/2018 |  14:22 ⇒ 22:50 | Autor: SRNA

26 godina Osmog odreda Specijalne brigade; Ratni komandant: Podrška Lukaču i MUP-u

Služenjem parastosa u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama za 23 poginula pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježje ispred Policijske stanice Istočno Sarajevo, danas je obilježeno 26 godina od formiranja ovog odreda.
Obilježeno 26 godina od formiranja 8. odreda Specijalne brigade policije - Foto: SRNA
Obilježeno 26 godina od formiranja 8. odreda Specijalne brigade policijeFoto: SRNA

Ratni komandant Odreda Specijalne brigade policije Ilidža Branislav Okuka izjavio je novinarima u Istočnom Sarajevu da je ovo prilika da se svi prisjete ove brigade, koja je bila i najelitnija jedinica koju je Republika Srpska imala.

Okuka kaže da su pripadnici Osmog odreda Specijalne brigade policije učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu na svim ratištima u Republici Srpskoj, odnosno tamo gdje je bilo najpotrebnije da se odbrane srpske teritorije i stanovništvo.

- Ponosni smo na djela koja smo uradili, a isto tako strijepimo za budućnost koja nas čeka - naglasio je Okuka i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 1992. godine na ovim prostorima bilo jedina organizaciona struktura koja je bila adekvatna da prihvati borbu i zaštiti ljude od nestanka sa ovih prostora.

Okuka podsjeća da je pripadnik ove jedinice bio i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ovo današnje okupljanje je jedna vrsta podrške njemu samom i MUP-u Srpske.

- Veoma dobro smo upoznati sa činjenicom šta se radi i kako neko želi da sve to što smo mi dali za ovu državu devalvira i napravi jedna unitarnu državu u kojoj srpski narod jednostavno ne može da živi. Mi to znamo jer na teritoriji gdje smo bitisali gotovo čitav rat sad gotovo da nema Srba, a u Sarajevu se to može izmjeriti mikronima - rekao je Okuka.

On je poručio da svi moraju da urade sve da Republika Srpska opstane.

Okuka je podsjetio da su pripadnici Osmog odreda prethodno bili u Specijalnoj policiji Stanice milicije Ilidža, nakon toga su u Sarajevsko-romanijskom i birčanskom odredu, a potom i u Specijalnom odredu policije.

Prema njegovim riječima, iz ovih vojnih sastava poginula su 23 pripadnika, a više od 1.000 je ranjeno.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić kaže da je Osmi odred jedna od najznačajnijih mobilnih manevarskih jedinica koja je bila spremna da pritekne u pomoć Vojsci Republike Srpske ili pripadnicima MUP-a u bilo kojoj situaciji, a naročito onda kada je neprijatelj ugrožavao odbrambene linije Srpske.

- Ova jedinica ima izuzetan značaj i predstavnici lokalnih zajednica sa ovog područja moraju da prisustvuju ovom danu i da kroz svakodnevni rad vode računa kako poboljšati status demobilisanih boraca i pripadnika unutrašnjih poslova, jer je neizmjerna njihova zasluga u stvaranju Srpske - poručio je Lučić.

Andrija Hrkalović, koji je bio komandir voda Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, istakao je da su tokom rata obišli sva ratišta - od Banjaluke, Ključa, Trnova, Treskavice, Trebilja, olovsko ratište.

On je istakao da su pripadnici ove jedinice bili pretežno iz Sarajevskog polja i srednje Bosne, koji su izbjegli na ovo područje, a status ovih boraca veoma je težak i većina pripadnika Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske nije zaposlena.

Obilježavanju dana Odreda, osim pripadnika ove jedinice, prisustvovali su predstavnik grada Istočno Sarajevo, opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih organizacija.