latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:22 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Foča: "Pavgord" nastavio gradnju bez odobrenja

Preduzeće "Pavgord" d.o.o Foča na objektu bivše robne kuće, tržnog centra u centru Foče, nastavlja građevinske radove za koje nema odobrenje, postupajući suprotno odredbama zakona, tvrde u Pravobraliaštvu Srpske. Ova institucija obavijestila je nadležne kako bi imovine Srpske bila zaštićena.

Pravobranilaštvo Republike Srpske od bivšeg vlasnika tržnog centra "Bartule" d.o.o Sokolac potražiuje ukupno 1.228.900, 71 maraka. Predmet izvršenja je poslovni objekat "TC Bartula" , Opština Foča, na kome je upisana zakonska hipoteka u zemljišnoj knjizi katastarska opština Foča.

Izvršenje trenutno nije moguće realizovati jer su od strane službenih lica, uspostavljene dvojne evidencije. suprotno Pravilniku o uspostavljanju i vođenju Knjige uloženih ugovora o prodaji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža.

"Pavgord" na navedenom poslovnom objektu i zemljištu nastavlja nezakonit rad za koji nema odobrenje za građenje, čime postupa suprotno odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju i rješenjima Upravne i Republičke inspekcije.

Pravobranilaštvo Republike Srpske podnijelo je prijedlog za oglašavanje rješenja ništavim po službenoj dužnosti kojima je omogućeno prometovanje kroz Knjigu uloženih ugovora. Na taj način su prometovane nekretnine u korist preduzeća "Pavgord" d.o.o Foča i onemogućeno izvršenje pravosnažne presude a na osnovu upisane hipoteke u zemljišnoj knjizi.

Pravobranilaštvo Republike Srpske uputilo je obavještenje nizu nadležnih upravnih i pravosudnih institucija, a u cilju zaštite imovine Republike Srpske i namirenja potraživanja, navedeno je u sapštenju Pravobranilaštva.