latinica  ћирилица
09/06/2018 |  17:20 ⇒ 19:25 | Autor: RTS

Tomićević i Zorić šampioni Evrope uz svjetski rekord

Srpski kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić postali su šampioni Evrope u dvosjedu na 1.000 metara na prvenstvu u Beogradu, ostvarivši novi svjetski rekord. Čak šest posada reprezentacije Srbije je uspjelo da se kvalifikuje za finalne trke na Evropskom prvenstvu. Predsjednik Vučić, premijerka Brnabić i ministar Udovičić čestitali kajakašima.

Svjetski prvaci i olimpijski vicešampioni dodali su sada evropsko zlato na Adi Ciganliji i to pošto su prethodno imali kontinentalno srebro i dvije bronze.

 Srpski dvojac završio je trku u vremenu od 3:04.940 minuta postavivši novi svjetski rekord u ovoj disciplini.

Srebro je pripalo Nijemcima Maksu Hofu i Markusu Grosu, a bronza španskoj posadi Fransisko Kubelos - Injigo Penja.

Kajakaši Srbije su prvog takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama na Savskom jezeru izborili učešćeu čak šest polufinalnih trka, tako da se može očekivati još nekoliko značajnih odličja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posebnim porukama čestitali su našim kajakašima osvajanje medalje.

"Čestitam srpskim kajakašima Marku Tomićeviću i Melenku Zoriću osvajanje zlata u trci dvosjeda na 1000 metara na Evropskom prvenstvu u Beogradu!", napisao je predsjednik Aleksandar Vučić na svom Tviter nalogu.

"Јoš jedan veliki uspjeh naših kajakaša! Bravo za Marka Tomićevića i Milenka Zorića! Čestitam vam osvajanje zlatne medalje i želim još mnogo novih sportskih uspeha", poručila je premijerka Ana Brnabić. 

"Kajak još jednom blista u punom sjaju! Naši sjajni momci, naš dvojac Marko Tomićević i Milenko Zorić postali su šampioni Evrope i time još jednom potvrdili da su uvek najboljih među najboljima! Čestitam Marku i Milenku, njihovom stručnom štabu i Kajakaškom savezu Srbije na ovom uspjehu ", navodi se u čestitki ministra Vanja Udovičića.

Tomićević, koji je zajedno sa Zorićem osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu, izjavio je da su ispunili veliku želju i primarni cilj ove sezone.

"Nemam šta više da poželim. Htjeli smo zlato i da se pokažemo pred našim ljudima. Presrećan sam.. Imali smo podršku porodica i navijača, to nam je dalo snagu", rekao je Tomićević za RTS.

On je dodao da je srpski tandem imao slab start trke, ali da ga to nije poljuljalo na putu do zlata.

"Držali smo naš ritam i bili odlični do kraja. Ovom trkom ispunili smo glavni cilj ove godine".

Tomićevića i Zorića u avgustu u Portugaliji očekuje napad na odbranu svjetskog zlata.

"Sada je izazov da odbranimo svjetsku titulu, a poslije trijumfa u Beogradu idemo rasterećeni. Bitno nam je Svjetsko prvenstvo, ali je takmičenje u Beogradu bilo važnije", zakjučio je Tomićević, sa Zorićem član posade koji ima i olimpijsko srebro iz Rija.