latinica  ћирилица
10/06/2018 |  14:20 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od osnivanja Druge oklopne brigade VRS (FOTO)

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik generalu Vojske Republike Srpske Slavku Lisici danas je u Banjaluci obilježeno 26 godina od osnivanja Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske, koja je dala veliki doprinos u odbrani i stvaranju Srpske.

Vijence i cvijeće su na spomenik Lisici na banjalučkom groblju Sveti Pantelija položili ratni komandant Druge oklopne brigade VRS Miko Škorić, kao i generali Mirko Tepšić i Stamenko Novaković.

Počast prvom komandantu Druge oklopne brigade Slavku Lisici odali su i njegovi ratni saborci, prijatelji i članovi porodice.

Za sve poginule i umrle pripadnike Druge oklopne brigade VRS ranije je u Spomen-sobi ove jedinice u banjalučkom univerzitetskom kampusu služen parastos.

Ratni komandant Druge oklopne brigade VRS Miko Škorić rekao je novinarima da je ova vojna formacija, koja je bila izuzetno kadrovski i tehnički opremljena, ratni put počela u veoma značajnoj i uspješnoj vojnoj operaciji "Koridor 92".

"Imali smo 86 poginulih. Ova brigada ima puno junaka, a jedan od njih je kapetan Sreto Stanojević koji je imao 28 godina kada je poginuo braneći Ozren i sprečavajući najgoru hordu - bataljon `El mudžahedin`. Tada smo im nanijeli gubitke od kojih se nisu oporavili", prisjetio se Škorić, koji je tada bio teško ranjen.

Miko Škorić (Foto: SRNA)

On je podsjetio da je ova brigada osnovana 10. juna 1992. godine na Manjači kod Banjaluke i da je na ratištu u sastavu Prvog krajiškog korpusa VRS bila aktivna do novembra 1995. godine vodeći uspješne bitke na području Doboja, Dervente, Broda, Teslića i na Ozrenu.

Pukovnik VRS Vasilije Zrnić je naglasio da je danas istovremeno obilježeno i 25 godina od osnivanja Centra vojnih škola "Rajko Balać".

"Radio sam u tom elitnom centru u Banjaluci koji je osnovan s ciljem da se stvaraju i obučavaju oficiri i podoficiri koji će komandovati vojskom. Mi smo bili tu da ih učimo opštim i vojno-stručnim predmetima, a oko 600 oficira je prošlo tu školu tokom rata", napomenuo je pukovnik Zrnić.

Vasilije Zrnić (Foto: SRNA)

On je rekao da su pitomci ovog centra učestvovali i u borbenim dejstvima na raznim ratištima.

"To je bila istovremeno borbena i školska jedinica. Tokom rata poginuo je 21 pitomac, dok se tri vode kao nestali. Poginuo je i sam komandant centra Rajko Balać 4. novembra 1994. godine na ratištu kod Krupe, poslije čega je centar dobio njegovo ime", rekao je Zrnić.

Druga oklopna brigada formirana je od ljudstva i borbene tehnike Školskog centra oklopnih i mehanizovanih jedinica ЈNA "Petar Drapšin" Banjaluka.

Brigada je za svoje zasluge u odbrambeno-otadžbinskom ratu odlikovana medaljom Petar Mrkonjić.

Ova brigada ratni put počela u veoma značajnoj vojnoj operaciji "Koridor 92".

Organizator ovog obilježavanja bilo je Udruženje rezervnih vojnih starješina grada Banjaluka.