latinica  ћирилица
10/06/2018 |  15:19 ⇒ 15:23 | Autor: SRNA

Banjaluka: Održan stručno-naučni skup o budućnosti teatra

Festivali imaju budućnost, ali su suštinska pitanja ideja, vizija, odnos mogućnosti i želja, poručeno je sa stručno-naučnog skupa o budućnosti teatra, koji je održan u Banjaluci.
Banjaluka: Skup o budućnosti teatra - Foto: SRNA
Banjaluka: Skup o budućnosti teatraFoto: SRNA

Stručno-naučni skup "Kakva je budućnost teatra? - Festivali u kulturi" održan je u okviru banjalučkog Teatar festa "Petar Kočić".

Viši stručni saradnik za pozorišnu umjetnost i kinematografiju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović naglasila je značaj Teatar festa "Petar Kočić" i izrazila zadovoljstvo što stručno-naučni skupovi postaju stalni programski segment ove manifestacije.

Dekan Akademije umjetnosti Banjaluka Sanda Dodik navela je juče da ovaj stručni skup postaje prirodno, neophodno mjesto promišljanja tema nezaobilaznih u umjetnosti, posebno teatru, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Voditelj skupa Mladen Mirosavljević govorio je i o zavisnost festivala od budžeta, te naglasio da su festivali važan dio brendiranja, da podstiču turizam i obogaćuju turističku ponudu, a istovremeno su i podsticaj za sinergiju u toj oblasti.

Nataša Glišić, koja istražuje i pozorišne festivale u Banjaluci, rekla je da takve manifestacije povezuju teatre i umjetnike iz različitih sredina.

- Predstavljaju "svetkovinu", "radost pozorišne igre" i upotpunjuju pozorišni ambijent, donoseći novu stvaralačku energiju - navela je Glišićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković je rekao da festival, kao mogući brend grada, zavisi od produkcije.

- Festivali imaju svoje mjesto i značaj u kulturnom životu i imaće budućnost, ali će morati da se modifikuju. Promijeniće se odnos prema festivalu u dijelu koji se bavi tehnikom i scenografijom, estetika predstave i odnos učesnika prema finansijerima - rekao je Novaković, koji je na skupu otvorio pitanje komercijalizacije festivala.

Na skupu je skrenuta pažnja i na pitanje održivosti festivala u određenoj sredini, a istaknuto je i da budućnost teatra u velikom stepenu oblikuju političke elite.