latinica  ћирилица
10/06/2018 |  21:10 | Autor: TANЈUG

Haradinaj: "Kosovska vojska" ima podršku Srba, 2018. formiranje

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj tvrdi da će "kosovska vojska" biti formirana u toku ove godine i da je vojska "dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova".
Ramuš Haradinaj   (Foto:glasamerike.net) -
Ramuš Haradinaj (Foto:glasamerike.net)

- Ove godine će Kosovo dobiti vojsku. Prošlo je dosta vremena, ali to nije izgubljeno vrijeme, tokom ovog perioda vojska je dobila povjerenje svih strana, čak i Srba sa Kosova. Ima omladine sa sjevera koja je u vojsci Kosova, a time pokazujemo da ne pravimo nacionalističku vojsku - rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

Tvrdi da je proces stvaranja "kosovske vojske" u završnoj fazi i da će uskoro biti okončan, bilo kroz ustavne ili zakonske promene, prenosi RTK2.

Govoreći o odnosu Prištine i Beograda, Haradnija je rekao da smatra da je međusobno priznanje jedino rješenje.

- Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dvije strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sjednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje - rekao je Haradinaj.

Dodao je da će sa Kosova do kraja 2018. godine moći da se putuje bez viza, navodeći da je potreba za slobodom kretanja sve veća i predstavlja barijeru građanima Kosova.

- Kosovo radi na tome da postane član Ujedinjenih nacija, da nas Srbija prizna i zaokružimo proces naše nezavisnosti. Ali prije toga Kosovo će postati član Interpola, jer nam kriminal predstavlja veliku opasnost. Članstvo Kosova u Interpolu će doprinijeti borbi protiv međunarodnog i domaćeg kriminala. Očekujemo da postanemo punopravni član ove organizacije u novembru - rekao je Haradinaj.