X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2018 |  08:45 | Izvor: RTRS

Danas uručenje nagrada iz Fonda Ćopićeve zadužbine

Ljekaru Goranu Milašinoviću za roman "Slučaj Vinča" i književniku Draganu Lakićeviću za zbirku "Pesme za jednog čitaoca", danas će u Beogradu svečano biti uručene nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za djela visoke umjetničke vrijednosti.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

Nagrade će svečano biti uručene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, najavljeno je iz SANU.

Pisac roman "Slučaj Vinča", koji je izdala Laguna, Goran Milašinović je ugledni ljekar, profesor kardiologije beogradskog Medicinskog fakulteta.

Roman "Slučaj Vinča" govori o srpskom Černobilju, nuklearnom akcidentu iz 1958. godine, koji je bio zataškan, kao i o šestoro mladih naučnika iz Instituta Vinča koji su bili ozračeni, a čije liječenje je bilo moguće jedino u pariškoj bolnici.

Autor je želio da "Slučaj Vinča" bude pisani omaž Francuzima dobrovoljnim davaocima koštane srži koji su se izložili smrtnoj opasnosti iz vrhunske humanosti i da novim generacijama omogući da saznaju o jednoj herojskoj epizoda u istoriji medicinske nauke.

Književnik Dragan Lakićević, čiju je zbirku "Pesme za jednog čitaoca" izdala beogradska kuća Partenona, je pjesnik i romansijer. Bio je urednik književnih časopisa Raskovnik i Književna kritika, kao i dječjeg pravoslavnog lista Svetosavsko zvonce.

Prve pjesme objavio je 1970. godine u sarajevskim "Malim novinama" i u "Politici za djecu" u Beogradu, a prve pjesničke knjige 1976. godine.

Uredio i priredio veliki broj knjiga, izdanja i edicija, među kojima i kolekciju Srpska književnost za decu, u skoro 100 knjiga, te sačinio više antologijskih izbora, srpskih i svetskih bajki i srpske poezije za djecu.

Bio je urednik izdavačkog preduzeća Rad u Beogradu i Srpske književne zadruge.

Odluku o dodjeli nagrada donio je sredinom maja Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića.

Upravni odbor čine akademik Milosav Tešić, dopisni član SANU Goran Petrović i akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević i Nada Milošević Đorđević, saopšteno je iz SANU.