latinica  ћирилица
11/06/2018 |  08:59 | Autor: SRNA

U Novom Sadu Barselonin Fudbalski kamp za djecu

Zvanični kamp Fudbalskog kluba "Barselona" za mlade talente od šest do 16 godina, biće održan od 18. do 22. juna na terenima Sportskog centra "Vujadin Boškov" u Novom Sadu.
Fudbal - Foto: ilustracija
FudbalFoto: ilustracija

Pravo učešća imaju fudbaleri od šest do 16 godina, a ove godine prvi put pružena je prilika i mladim talentima bez finansijske podrške, kao i mladima bez roditeljskog staranja ili djeci samohranih i nezaposlenih roditelja da se u Barseloninom kampu bore se za nagradu - besplatan put u Barselonu i trenažni proces u školi fudbala "La Masija".

Direktor Barseloninog kampa za Srbiju Miroslav Radoičić rekao je da će u kampu boraviti i timovi iz Amerike, Češke, Makedonije, Rumunije i Austrije koji će sa trenerima iz čuvenog kluba i licenciranim trenerima sa Balkana naučiti fudbalsku vještinu.

"Barseloni je izuzetno zanimljivo podneblje Balkana i čelni ljudi u kampu su mi već nekoliko puta skrenuli pažnju da u Srbiji imamo mnogo veći broj ozbiljnih talenata nego u drugim zemljama u Evropi", rekao je Radoičić.

On je dodao da, ukoliko se pokažu kao dobri domaćini, postoje velika šansa da Srbiju odaberu za otvaranje Barselonine škole fudbala koja će raditi cijele godine, što bi bilo veoma značajno za srpski fudbal.

"Podsetiću da je baš Barselonina škola fudbala `La Masija` iznedrila najveća imena velikog španskog kluba, kakvi su Mesi, Ćavi i Inijesta", rekao je Radoičić.

Portparol Barseloninog kampa za Srbiju Ivana Brcan rekla je da je vladalo veliko interesovanje za učešće u kampu, ne samo mladih iz Srbije nego i iz Crne Gore.

"Mislim da nismo svesni koliko talentovanih fudbalera imamo koji nemaju mogućnosti i načina da se pokažu. Budući da će treneri iz Barselone imati ulogu skauta u Novom Sadu, ideja nam je bila da i toj deci pružimo šansu da pokažu šta umeju sa loptom", izjavila je Brcanova.

Ona je dodala da su, među izabranim fudbalerima, i djeca čiji su roditelji poginuli ili prerano preminuli, ali da ima i onih koji su vanserijski talenti, a žive u teškim uslovima sa nezaposlenim roditeljima.

"Teško je bilo napraviti izbor, jer su treneri bili prinuđeni da vagaju između stotinu tužnih priča što i nije bilo lako, ali presudile su veštine mladih fudbalera", rekla je Brcanova.

Tokom kampa djeca će imati po dva treninga dnevno i svaki dan čas španskog jezika, a za slobodno vrijeme pripremljen im je i zabavno-edukativni program.

Predviđen je i defile učesnika Barseloninog kampa kroz centar Novog Sada, kao i obilazak Petrovaradinske tvrđave.