X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/06/2018 |  09:18 ⇒ 13:07 | Izvor: RTRS

Teatar fest- Izvedene sve takmičarske predstave

Na 21. Teatar festu, posljednje takmičarske večeri, nastupilo je Narodno pozorište Sarajevo, predstavom "Sve se nekako preživi osim smrti".

Šestog takmičarskog dana Teatar festa "Petar Kočić", nastupilo je Narodno pozorište Sarajevo sa predstavom "Sve se nekako preživi osim smrti", rađene po tekstu Ljubice Ostojić, a u režiji Dina Mustafića.

Predstava kroz priču o jednoj sarajevskoj porodici oslikava društvene probleme sa kojima se susreću ne samo građani Sarajeva, već i svih balkanskih gradova.

Dominantni društveni problemi, poput nezaposlenosti, nedostatka novca i vremena i pitanja ratnih veterana, problemi su jedne sasvim obične sarajevske porodice. Sarajevo i njegov identitet, izražena je dimenzija ove predstave, a koja pri tome ostavlja prostor za univerzalnost. Tako da se stanovnici svih balkanskih gradova mogu lako prepoznati u ovoj predstavi, pogotovo mladi koji žele da napuste Balkan.

Žanrovski se predstava može odrediti kao lirska drama. Njeni akteri tokom predstave, govore poetske rečenice, poput one koja se nalazi u naslovu predstave.

Teatar fest će večeras biti svečano zatvoren dodjelom nagrada. U čast pobjednika festivala, biće izvedena predstava Gledališča Kopar i Kamernog teatra 55. Riječ je o predstvi "Grupa TNT - Alan Ford/Povratak otpisanih", u režiji Kokana Mladenovića.