latinica  ћирилица
11/06/2018 |  09:52 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Od danas predstavljanja emisije obveznica na međunarodnom tržištu

Ministarstvo finansija organizovaće od danas do petka, 15. juna, prezentacije prve emisije obveznica Republike Srpske svim potencijalnim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu zainteresovanim za kupovinu hartija od vrijednosti u ukupnom iznosu 200 miliona evra.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Prezentacije ekonomskih pokazatelja i prateće dokumentacije, uz emisiju obveznica koja je planirana 21. juna na Bečkoj berzi, biće organizovane u Beču, Cirihu, Ženevi, Frankfurtu, Luksemburgu i Londonu.

Ministarstvo finansija za najavljenu emisiju obveznica na međunarodnom tržištu, sa rokom dospijeća glavnice 28. juna 2023. godine, očekuje kamatu od 4,5 do pet odsto, objavljeno je na internet stranici Vlade Srpske.

Datum uplate, ukoliko emisija bude uspješna, je 28. jun.

Najavu o izlasku Republike Srpske na međunarodno finansijsko tržište prenijeli su i svjetski mediji.

Vlada Republike Srpske odlučila je da 21. juna na Bečkoj berzi emituje prvu emisiju obveznica Republike Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu u vrijednosti 200 miliona evra, rekao je nakon sjednice Vlade prošle sedmnice ministar finansija Zoran Tegeltija.

Tegeltija je pojasnio da je 200 miliona evra dio ukupne odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske, te se Vlada opredijelila da ide na drugačije izvore finansiranja.

"Do sada smo finansiranje obezbjeđivali samo na domaćem tržištu, sada želimo proširiti izvore finansiranja i na taj način obezbijediti dolazak međunarodnih predstavnika. Prva emisija koju mi uspješno okončamo kao država stvara mogućnost i sigurnost da to isto mogu da rade i privatne i javne kompanije za velike investicione projekte", istakao je Tegeltija.

On je naveo da prednost predstavlja činjenica da Republika Srpska nema žiralno valutni rizik, koji je jedan od najčešćih kod izlaska na međunarodno finansijsko tržište, jer je kurs KM vezan za evro.